Home

Achtergrond 5 reacties

Ngo’s bezorgd over megafusies agribusiness

Friends of the Earth Europe wil dat Europese Commissie megafusies in de agrochemie blokkeert.

Volgens Friends of the Earth Europe krijgen de fusiebedrijven een monopolie dat slecht uitpakt voor boer, burger en milieu. De koepelorganisatie van zo’n 200 ngo’s noemt de fusies niet zonder gevoel voor drama ‘een huwelijk gemaakt in de hel’.

De organisatie uit haar kritiek in een brief aan Eurocommissaris Margrethe Vestager, die verantwoordelijk is voor mededinging. Vestager maakte deze week nog bekend dat Dow en DuPont onder voorwaarden mogen fuseren. De overname van Monsanto door Bayer en de overname van Syngenta door ChemChina staan nog op de rol.

Marktmacht door fusies

Zo ontstaan drie enorm grote bedrijven die zowel zaden als gewasbeschermingsmiddelen maken. Volgens Friends of the Earth Europe heeft het drietal straks 70% van de wereldwijde afzet van pesticiden en ruim 60% van de commerciële zadenmarkt in handen. De gewasbeschermingsmarkt is nog sterker gecontroleerd als BASF wordt meegerekend.

Deze marktmacht kan zich vertalen in hogere prijzen voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen, minder aandacht voor het milieu en arbeidsomstandigheden en in potentie ook de voedselzekerheid aantasten. Dat laatste door de grotere afhankelijkheid van slechts een handvol bedrijven. Als een product niet werkt of in het geval van een pesticide resistentie optreedt, ontbreken alternatieven.

Foto: AFP
Foto: AFP

Kleinschalige familiebedrijven

De problemen die de industriële landbouw veroorzaakt zullen volgens de organisatie worden verscherpt. “Als Eurocommissaris Vestager zegt dat kleinschalige familiebedrijven de ruggengraat vormen van de Europese landbouw, dan moet ze nee zeggen tegen dergelijke fusies. De positie van de landbouwers is al fragiel als het gaat over de toegang tot zaden en gronden en over marktrisico’s”, zegt Ramona Duminicioiu van de boerenorganisatie Via Campesina.

Friends of the Earth Europe omvat ngo’s die zich inzetten voor de belangen van kleinschalig werkende boeren, bijenhouders, het milieu en de derde wereld.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Er is nog niets eens gesproken over de licentie regels van Monsanto die zeker ook voor de andere bedrijven gelden of gaan gelden. Wat te denken van zaden die geen nateelt meer mogelijk maken. Hiermee wordt het farmers privilege om zeep geholpen en zijn de kleine telers die voor thuis gebruik produceren uitgesloten van gebruik van nieuwe rassen omdat hen het geld ontbreekt om ieder jaar nieuwe zaden te kopen. Op de wijze van licentie teelt zie de voedselzekerheid niet verbeteren voor armsten der aarde en ie zullen in de toekomst dan ook geen andere weg hebben dan vluchten naar het rijke deel der aarde. Laten de Chemie en Zaden reuzen eerst eens het vraagstuk van hongersnood oplossen alvorens te denken aan betere rendementen voor hun investeerders, die t.z.t overspoeld worden door voedsel zoekende armen.

 • John*

  is het nu niet zo dat problematiek die er nu heerst grote onderzoeksbudgetten vraagt die gericht ingezet worden? door bedrijven te fuseren worden de onderzoeksbudgetten in een klap verdubbeld om het zelfde probleem aan te pakken. Met ot en sien landbouw waar de ngo's om vragen gaan we er echt niet komen. er wordt veel te veel gas en olie opgepompt waardoor ons klimaat blijft veranderen. Alle co2 die in een miljoen jaar weggestopt is, pompen we nu met zijn allen in 200 jaar naar boven.. Terugstoppen gaat echt niet lukken dus we hebben een ander klimaat te accepteren met de uitdagingen die daar bij horen. grote commerciele bedrijven ondersteund door de overheid pakken die problematiek op en gaan ons helpen aan voedsel in de komende eeuwen. De monsanto's bedienen t gas pedaal, de boer heeft het stuur vast en de ngo's bedienen de rem.

 • landboer

  Heb hier zelden zoveel onzin gelezen als de reactie hierboven.....

 • agro1

  de voorraad voedselgrondstoffen in de wereld is in de totale wereldgeschiedenis relatief en absoluut nog nooooit zo groot geweest. een kwart van het wereldjaarverbruik is "carry-over stock". totaal onverantwoord.

 • @John, dit mag je wel toelichten.. Als je 2 bedrijven samenvoegt, hoe wordt dan het onderzoeksbudget verdubbeld?? Een beetje ervaring heb ik met M&A , kan je wel bijna garanderen dat jouw redenering niet klopt

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.