Home

Achtergrond 3 reactieslaatste update:21 mrt 2017

Boerenstem helpt Von Martels de Kamer in

Bij het CDA is een nieuw Overijssels landbouwstemmenkanon opgestaan na Annie Schreijer-Pierik.

Melkveehouder Maurits von Martels in Vilsteren heeft zich uit een ogenschijnlijk kansloze 44ste positie op de verkiezingslijst gevoegd bij de 19 leden tellende Tweede Kamerfractie. Von Martels kreeg in zijn eentje meer dan 21.000 stemmen, waarmee de voorkeursdrempel van ruim 17.000 stemmen ruimschoots gehaald werd.

Campagne heeft effect

De voorkeursactie van Von Martels bewijst dat een voorkeursactie gericht op de boerenstem succesvol kan zijn. Bij de Europese verkiezingen in 2014 slaagden CDA‘er Annie Schreijer-Pierik en melkveehouder Jan Huitema (VVD) op dezelfde manier met voorkeur verkozen te worden. Schreijer heeft een bijzonder track record: zij werd achtereenvolgens in de gemeenteraad, Provinciale Staten, de Tweede Kamer en het Europees Parlement met voorkeur verkozen.

Von Martels profileerde zich onder andere als de enige actieve agrariër tussen de meer dan 1.100 kandidaten voor het Kamerlidmaatschap. Hij voerde een campagne waarbij hij zich direct richtte op VVD-lijsttrekker Mark Rutte. In weekblad Boerderij adverteerde hij paginagroot met een brief aan de premier. Hij maakte duidelijk dat mensen op het platteland een nuchtere kijk hebben en altijd naar elkaar omkijken. “Dat is onze normale manier van doen. En daar kunnen ze in de Tweede Kamer volgens mij nog het nodige van leren.”

Von Martels haalde de voorkeursdrempel ruimschoots, vooral dankzij stemmen uit zijn eigen regio. In de kieskring Zwolle alleen vergaarde hij meer dan 13.000 stemmen, de helft daarvan uit zijn eigen gemeente. In de kieskring Arnhem kreeg hij meer dan 2.000 stemmen en in de kieskringen Assen en Leeuwarden meer dan 1.000. Landbouwwoordvoerder Jaco Geurts, die op een verkiesbare 10e plaats stond op de CDA-lijst, vergaarde iets meer dan 17.000 stemmen.

Von Martels. - Foto: Ruud Ploeg
Von Martels. - Foto: Ruud Ploeg

Minder stemmen

Andere landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer hadden minder aanhang. VVD‘er Helma Lodders kreeg ruim 5.000 stemmen. Voormalig landbouwstaatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) vergaarde 36.000 stemmen, landbouwwoordvoerder Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren bijna 19.000.

Andere verkozen (kandidaat-)Kamerleden haalden de voorkeursdrempel niet: Elbert Dijkgraaf (SGP, ruim 13.500), Carla Dik-Faber (ChristenUnie, ruim 6.500), Dion Graus (PVV, ruim 3.700), Rik Grashoff (GroenLinks, ruim 3.000), Frank Futselaar (SP, ruim 2.200) en Tjeerd de Groot (D66, ruim 1.800).

SP-woordvoerders Henk van Gerven en Erik Smaling (beiden ruim 1.000 stemmen) zijn niet herkozen. Zij stonden 15e en 17e op de kandidatenlijst. De SP vergaarde 14 zetels. Ook boerendochter Anna Lena Hedin (40e op de PvdA-lijst) bleef ver van een Kamerzetel verwijderd met minder dan 1.000 stemmen.

Donderdag 23 maart wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd.

Laatste reacties

 • koestal

  Von Martels van harte gefeliciteerd,we verwachten veel goede dingen van jou

 • alco1

  We hopen je net zo vaak te horen als Ouwehand.
  Maar één advies:
  Praat voor de kamer alsof je voor een kleuterklas staat.
  Dan snappen ze het nog misschien.

 • kemp01

  Maurits, van harte gefeliciteerd en heel veel succes en wijsheid gewenst

Of registreer je om te kunnen reageren.