Home

Achtergrond 3 reacties

Jacht op boeren voor zonnevelden

Door de komst van buitenlandse ontwikkelaars van zonnevelden is een strijd ontstaan om Nederlandse boeren en tuinders.

Boeren en telers wordt door nieuwe spelers een grote worst voorgehouden, zo signaleert Sytse Bouwer, directeur van de Friese ontwikkelaar Herbo Groenleven. Herbo Groenleven is vooral bekend van het project met zonnedaken op stallen voor leden van FrieslandCampina en bouwde acht van de elf zonnevelden in Nederland.

Optievergoeding laat zien dat partij serieus is

De nieuwe buitenlandse partijen proberen een positie op te bouwen, aldus Bouwer. “Wat we zien is dat partijen bij veel boeren en tuinders aankloppen om grond te ontwikkelen en daarvoor SDE+-subsidie aan te vragen. Ze willen zoveel mogelijk grond vastleggen, om daarmee straks alleen de beste projecten door te zetten. Veel boeren komen met lege handen te staan na drie jaar. Het is gebruikelijk om boeren een optievergoeding te geven tijdens het ontwikkelen van het project. Zoiets kan drie jaar duren. Dit laat namelijk zien of een partij echt serieus is om een zonneveld te realiseren.”

Deskundigen verwachten de komende jaren een groeimarkt voor zonnevelden om de doelstelling voor zonne-energie te halen. Er is een ratrace gaande op aantrekkelijke percelen dichtbij transformatiestations. - Foto: ANP
Deskundigen verwachten de komende jaren een groeimarkt voor zonnevelden om de doelstelling voor zonne-energie te halen. Er is een ratrace gaande op aantrekkelijke percelen dichtbij transformatiestations. - Foto: ANP

Ook hebben nieuwe ontwikkelaars weinig ervaring met het juist inpassen van de plannen in de vaak dichtbevolkte Nederlandse gebieden, stelt hij. “Er worden beloftes gedaan voor een opbrengst per hectare of over de snelheid, maar deze buitenlandse partijen denken dat het in Nederland hetzelfde gaat als in Duitsland of Frankrijk. Maar hier heb je te maken met omwonenden en allerlei organisaties omtrent milieu. Dan blijkt het allemaal toch te mooi voorgespiegeld. Wij zien wildgroei op die markt ontstaan.”

Kennis inhuren

Jaap Baarsma van koepelorganisatie Holland Solar herkent zich deels in de zorgen van Herbo Groenleven over de kennis van buitenlandse partijen op de Nederlandse markt, vooral op het vlak van ruimtelijke ordening. “Maar daar zijn ook vaak Nederlandse bedrijven bij betrokken. Ik druk buitenlandse partijen altijd op het hart Nederlandse expertise te gebruiken.”

Dat er een ratrace is van partijen op aantrekkelijke percelen dichtbij transformatiestations, bevestigt Baarsma. Wel verwacht hij een groeimarkt voor zonnevelden de komende jaren om de doelstelling voor zonne-energie te halen. Bij de buitenlandse partijen zitten echter ook gerenommeerde bedrijven die een naam te verliezen hebben. “Deze bedrijven zijn in staat geweest in Duitsland zeer scherpe projecten neer te zetten.” Volgens Baarsma moeten ook Nederlandse grondeigenaren zich er goed in verdiepen of hun grond wel geschikt is voor zo’n ontwikkeling.

Gemeenten overspoeld

Ook de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE), een kennisplatform voor lokale energie-initiatieven, stelt dat een strijd woedt tussen ontwikkelaars. “Veel partijen onderzoeken mogelijkheden om een positie op te bouwen bij boeren en tuinders. Gemeenten worden momenteel overspoeld met aanvragers. Daar worden omwonenden lang niet altijd goed bij betrokken.”

Laatste reacties

  • A.G. Geers

    Dat mensen zich serieus bezig houden met het vol zetten van waardevolle landbouwgrond met zonnepanelen terwijl er in Nederland zo akelig veel dak is!? Maar misschien heb je principes nodig om je daar niet mee in te laten.

  • arink

    Altijd een factor 100 beter dan energie uit biomassa in welke vorm dan ook.

  • A1967

    AG Geers# er is idd nog heel veel dak, nou en? Er zijn velen die dit argument gebruiken en zelf ook geen panelen op het dak leggen. Laat iedereen vrij om te beslissen wat hij met zijn eigendom wil doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.