Home

Achtergrond 11 reacties

Handelsbeleid Trump bedreiging Amerikaanse landbouw

De Amerikaanse president Donald Trump zette vrijwel direct na zijn aantreden een streep door Amerikaanse deelname aan het vrijhandelsverdrag TPP. Hij beloofde tijdens de campagne ook China en Mexico aan te pakken. Het protectionistische beleid is een bedreiging voor de Amerikaanse landbouw.

De Amerikaanse president Donald Trump vatte in zijn inauguratietoespraak zijn motto voor de komende vier jaar samen als America First. Vrijwel direct loste de vastgoedmagnaat uit New York een verkiezingsbelofte in, door de VS terug te trekken uit het Trans Pacific Partnership, of TPP. Dit is een veelomvattend vrijhandelsverdrag met landen rond de Stille Oceaan, waaronder Japan, Vietnam en Australië.

Binnen TPP had met name de Amerikaanse landbouw aanvallende belangen. De boerenorganisatie American Farm Bureau becijferde dat de handelsovereenkomst de inkomsten van Amerikaanse boeren met jaarlijks $4,4 miljard omhoog zou kunnen stuwen. Duidelijke winnaars zouden de zuivel, vleessector en suikerindustrie zijn geweest, al tonen ook de Amerikaanse soja- en graanorganisaties zich nu bedroefd.

Exportbelangen landbouw secundaire rol

Het lijkt erop dat Trumps handelsbeleid gericht is op het beschermen van banen voor Amerikanen in de vele staten in het hart van Amerika, tussen de twee rijke kusten in. De exportbelangen van de landbouw die in dezelfde staten een belangrijke rol speelt, krijgen in het beleid vooralsnog een secundaire rol. Een pijnlijke constatering wanneer je bedenkt dat boeren volgens diverse peilingen in meerderheid op Trump hebben gestemd.

Trumps beleid is niet geheel boeronvriendelijk. Op campagne in graanstaat Iowa beloofde hij minder stringente milieuregels, lagere belastingen voor bedrijven en het handhaven van de bijmengplicht voor bio-ethanol - wat een sterke ondersteuning van de maisprijs betekent. Tegelijk wil Trump illegalen uit bijvoorbeeld Mexico terugsturen; naar schatting is iets meer dan de helft van de arbeiders in de VS illegaal.

Algemene invoerheffing van 5 tot 10%

Het gevaarlijkst lijkt toch wel de handelsagenda. Trump stuurt aan op een conflict met Mexico en China, respectievelijk. Daarmee heeft Trump de nummer twee en drie op de lijst van belangrijkste handelspartners van de VS te pakken. Canada is nummer één. Trump beloofde tijdens de campagne concreet het instellen van een importtaks van 45% op goederen uit China en een importtaks van 35% op goederen uit Mexico.

Daarnaast verklaarde Trump een algemene invoerheffing te overwegen van 5 tot 10% op alles behalve energie. Als de plannen op weerstand stuiten, wil Trump de VS uit de Wereldhandelsorganisatie WTO en het Noord-Amerikaanse handelspact Nafta terugtrekken. Uit een analyse van ING blijkt dat Trump inderdaad wettelijk bij machte is een dergelijke agenda ten uitvoer te brengen.

Handelsoorlog desastreus voor landbouw

Voor de landbouw is een handelsoorlog met China en Mexico desastreus. De VS exporteerde in 2015 voor $20 miljard aan landbouwproducten naar China. Meer dan de helft betrof sojabonen, maar ook voergranen en DDGS, een eiwitrijk bijproduct van de veevoerindustrie, waren goed voor respectievelijk $2,1 en $1,6 miljard. Ook Mexico is goed voor circa $20 miljard. De Mexicanen kopen onder meer veel rundvlees.

Protectionistisch beleid is volgens ING-analist Raoul Leering niet goed te rechtvaardigen. Zo is China volgens de geldende criteria geen wisselkoersmanipulator, zoals Trump stelt. Tegelijk begrijpt Leering dat handel wordt aangewezen als zondebok voor stagnerende of terugvallende levensstandaarden. De VS heeft in de laatste 45 jaar zo’n 13 tot 14 miljoen banen in de maakindustrie verloren, en dergelijke banen zijn na banen in de financiële sector de beste garantie voor een goede levensstandaard.

Uitgangspositie Trump is sterk

Bovendien valt volgens de analyse van ING niet te ontkennen dat Mexico meer profiteert van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst Nafta dan de VS en Canada. Hoewel de Amerikaanse export naar Mexico sinds de invoering van Nafta in 1991 net zo goed is verdubbeld als de Mexicaanse export naar de VS, zit in de Mexicaanse export veel meer toegevoegde waarde. Het is ook zo dat China momenteel wel volop bedrijven overneemt in de VS, maar andersom China buitenlandse bedrijven maximaal toestaat te participeren in een Chinese joint venture.

Leering denkt dat de VS uiteindelijk met China en Mexico zal onderhandelen om tot een betere handelsbalans te komen. Omdat China en Mexico nog altijd afhankelijker zijn van afzet in de VS dan de VS afhankelijk is van afzet in hun land, is de uitgangspositie van Trump sterk.

Voor de Amerikaanse landbouw is het te hopen dat dit pessimistische scenario uitkomt.

Laatste reacties

 • info36

  Geen enkele medelijden met deze domme boeren.

 • Maas1

  Is aan de overkant van de plas de gekte helemaal los geslagen,waar is Trump mee bezig?Wat een naar binnen gerichte persoonlijkheid dhr Trump,dit zet de US op jaren achterstand.Overigens zijn het voor als nog discreten.Sterkte je zult maar boer zijn in de US!

 • el

  Wij hoeven hier niet te investeren in lucht,(fosfaat) zoals de Nederlandse boeren @Info36!

 • Maas1

  Ja el je zult maar boer zijn in Nederland enkele voorbeelden waar ze in de US (nog)niet mee van doen hebben;
  -mest injecteren-afdekken mestsilo-beperkte uit rijperiode mest-maximale stikstof en fosfaat gift per ha kom je daar boven toren hoge boete-uitspoeling voedersappen door regenwater-spoelplaatsen met scheiding van olie e.d.-controle brussel op waterafvoerputjes (geen straatvuil!!!)-kuntsmeststrooier met kante strooier-automatische mestanalyse op de injecteur- mesttransporten worden gps gevolgd.-mestboekhouding-meitelling-CBS opgave- ikb-kkm-NVWA-brandveiligheid -ammoniak reduceerende technieken-fijnstof reductie-geur beperkende maatregelingen-archeologische onderzoek-lozingsbesluit-veilige dieseltanks-verbod op rode diesel-fosfaatrechten-varkensrechten-pluimveerechten- de bak met ellende die de rundveesector binnen kort over zich heen krijgt-controle gemeente-controle provincie-enz-enz-enz.
  Als wij naar ons zelf kijken dan kunnen wij ons inderdaad afvragen zijn wij niet......

 • el

  Wij boeren in de USA ,lopen"achter"@maas1

 • Can

  Gezien de weinige reacties van de in het buitenland boerende nederlanders in het laatste half jaar.
  Ik dat de meeste boeren in het buitenland denken dat ze in NL of Europa om de tuin geleidt worden of zijn.
  En dat ze eigenlijk met een medeleidend gevoel naar NL boeren kijken en daarom maar niet veel meer reageren.
  Trump, ik denk dat het wel mee zal vallen.
  Tijd zal het leren, het zal nooit zo erg worden als in NL in 4 jaar tijd.

 • Bennie Stevelink

  @Maas1, als wij in Nederland dezelfde lage veedichtheid hadden als in andere landen, hadden wij ook dezelfde regels als in andere landen.
  Of andersom: als ze in andere landen dezelfde hoge veedichtheid hadden als wij in Nederland, hadden ze in andere landen ook dezelfde regels als in Nederland.

 • Maas1

  @Bennie dat gegeven rechtvaardigt nog niet het abnormale niveau en snelheid waarmee wetgeving over de boeren wordt uitgestort.
  Nederland rent door de wereld met de vinger omhoog, weet altjd alles beter en als het even kan leest men andere landen de les.Daar vloeien regels uit voort uit bijvoorbeeld WUR en aanverwante,deze worden geprojecteerd op vee dichte gebieden en deze doen dan dienst als zijnde de proeftuin voor de wetenschap.Kijk enkel maar naar het Kyoto verdrag wat een bak bagger kwam er daarna,en zullen nog volgen,al dan niet wetenschappelijk onder bouwt en als men dan kritisch wordt geeft men geen data en gegevens meer

 • WGeverink

  Een vijfentwintig jaar geleden werden hier ALLE vergunningsaanvragen voor melkvee varkens en kippen stallen keihard aangevochten met als argument dat het net zo'n uit de hand gelopen vervuild zootje zou worden als in Nederland. Daarom is toen de Natural Resources Conservation Board (NRCB) in het leven geroepen.

 • Maas1

  In elk land gaan er wel eens dingen mis dat betekend per definitie niet dat het in Nederland een zooitje is geweest of dat het dat is.Nederland is een waar paradijs voor ( agro) ondernemers mede vanwege het hoge opleiding niveau van de bevolking en de infrastructuur in alle lagen van het land.Bovendien zit de kennis om de hoek alsmede de (internationale)afzet kanalen.

 • alco1

  @ Mozes. Vee dichtheid zien we het meest in derogatie gebieden.
  Moeten we dat maar afschaffen dan!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.