Home

Achtergrond 5419 x bekeken 25 reacties

LTO uit grote zorgen over marktsituatie boeren en tuinders

LTO Nederland maakt zich grote zorgen over de marktsituatie in verschillende agrarische sectoren. Een stevig antwoord is nodig om te zorgen dat boeren en tuinders niet nog verder in de problemen komen.

Dat stelt LTO Nederland in een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken, met het oog op de landbouwraad van 28 juni.

De Europese Commissie en Europese Landbouwraad moeten het prille herstel van de markten voor zuivel, vlees, groenten en fruit verder aanwakkeren met het openen van de Russische markt, private opslag en interventie en promotie van agrarische producten buiten Europa. Voor de financiering kan de EU onder meer een beroep doen op het resterende geld van de superheffing uit 2015: Europese melkveehouders betaalden toen €840 miljoen aan de EU. Recent vloeide €500 miljoen terug naar de Europese veehouderij, in de vorm van crisismaatregelen. De resterende €340 miljoen euro is nog niet geïnvesteerd, constateert LTO.

Vrijwillige productiebeperking

LTO is ook voorstander van de optie dat producenten zelf afspraken maken over hoeveel product ze aanbieden op de markt. In de zuivelsector biedt Europa deze mogelijkheid van vrijwillige productiebeperking al aan en het systeem zou ook groente- en fruittelers lucht kunnen verschaffen. Vrijwillige productiebeperking financieren met Europese middelen ziet LTO echter absoluut niet zitten. Met name Frankrijk, Duitsland en Polen willen op deze manier de zuivelcrisis te lijf. "Die kant moeten we echt niet op", aldus Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. Vrijwillige productiebeperking moet volgens LTO Nederland altijd een bedrijfseconomische afweging zijn, zonder steun of sturing van de overheid.

Ook het verstrekken van nationale steun aan boeren en tuinders of het gebruiken van het zogeheten EU-crisisfonds kunnen niet op steun van LTO rekenen. Maat: "Nationale maatregelen vergroten de verschillen tussen landen. Dat is niet in het belang van Nederland. En gebruik van het crisisfonds leidt onherroepelijk tot kortingen op directe betalingen. Terwijl directe betalingen boeren en tuinders juist zekerheid bieden in moeilijke tijden."

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Wat een mooi geluid {sarcastisch}
  Interventie is werkelijk de dood in de pot!
  Subsidie is de dood in de pot.

  Maar ja het moet allemaal goedkoop, zodat er meer geld overblijft bij de consument....

 • agri2

  LTO maakt zich zorgen over onze marktsituatie en staat intussen achter TTIP, waardoor de marktsituatie nog verder verslechtert.

 • aardappelboer

  Ja enwaarom heb ik hem niet gehoord als de aardappelprijzen slecht zijn of de graanprijzen nog steeds veel te laag zijn, dit speelt al jaren.

 • tonny60

  Lto is mede de OORZAAK van de verslechterende situatie van boeren en tuinders.Denk aan de lobby voor melkquotumafschaffing en het standpunt in de TTIP.


 • xw

  Aardappelboer, jullie hebben al jaaaaren hetzelfde probleem waar wij melkveehouders nu tegen aan gelopen zijn, nl. overproductie. Velen hier hebben het er altijd over, dat de markt zelf zijn werk zal doen. Welnu nu dan.....!

 • deB.


  Lto, SCHAAM JE!! En rap wat ook

 • boerderij12

  ik denk dat er wat teveel lto leden opzeggen op dit moment aan maat te horen

 • gjh

  deze marktsituatie komt doordat het LTO altijd maar toegeeft en geen daadkracht heeft. Dus MAAT nou niet zeuren en de zielige oude man uithangen.

 • Zents beheer

  LTO maakt zich grote zorgen over de marktsituatie voor boeren ??
  Och ja dat is waar ook. De melkprijs zit in een dip.

 • metal

  Tonny60 helemaal mee eens

 • Bennie Stevelink

  Wie van de voorgaande reageerders heeft een SERIEUS WERKENDE en UITVOERBARE oplossing?

  Met het melkquotum hoef je niet aan te komen want we weten al uit 2009 dat je daarmee geen melkprijs kunt sturen.

 • boevermans

  LTO probeert haar huid te redden. De vrije markt zonder productie regulerende maatregelen werkt alleen maar negatief op inkomens van boeren en tuinders.

 • gvleemingh1

  Bennie Stevelink , EEN jaar uit de 32 jarige historie van de melk quotering gebruiken voor een oordeel over de werking van melk quotering is niet realistisch en te makkelijk om je gelijk te halen.

 • oorspronkelijk

  ik heb in 2012 al voor lto bedankt melk MOET ging mij te ver
  toen al moeite om de melk afzet gaande te houden.
  toch volhouden aan quotumvrij
  terwijl een zachte landing niet voor afschaffing maar er na ons iets van de ellende had bespaard
  er was een systeem van enkele procenten erbij de laatste jaren
  dit had de markt kunnen volgen
  dan wordt je in een ot en sien plaatje gezet (bekrompen)

 • tonny60

  Bennie Stevelink
  je nooit verdiept in de plannen van de EMB

 • Zents beheer

  @Bennie Stevelink, uit jouw reactie en wat tussen die en deze instaat blijkt dus overduidelijk dat LTO enkel begint te bewegen wanneer de melkprijs wat lager is of steun ter discussie staat. Om dan te suggereren dat je bezorgd bent om alle boeren en tuinders is redelijk lach wekkend . Al veel langer is duidelijk : wanneer je niet afhankelijk bent van steun, toeslagen, premie of derogatie heb je niets meer te zoeken bij LTO.

 • Bennie Stevelink

  Verschillende reacties maar nog steeds geen werkende en uitvoerbare oplossing.

 • alco1

  Er is gewoon geen oplossing.
  Alles wat er ook maar bedacht zal worden zal weer tweespalt veroorzaken met als gevolg, veel gekrakeel.
  Nogmaals: Elk kind waant zich profvoetballer. Maar gaandeweg komt men er achter dat dit niet mogelijkheid zal worden.
  Zo is het ook met de boeren.
  Financieel gezond of uitermate goede resultaten zijn een must.

 • pinkeltje

  De overheid toetert toch al jaren dat er vrije marktwerking moet zijn om de prijzen voor de consument zo laag mogelijk te houden? Sloop de crisis roept mevrouw van Gaalen dan in het kielzog van Neelie Kroes. Of had er iemand de illusie dat ze dat prediken om te zorgen dat boeren een lekker zorgeloos bestaan kunnen hebben? Gaan ze toch niet hebben want zodra het zover is dan helpen ze dat met zijn allen wel ondersteboven onder het motto "als ik het niet doe dan doet een ander het wel'.

 • alco1

  Pinkeltje.
  Er IS vrije markt.
  Daar is niets aan te veranderen.
  Het enigste waar wij ons voor in kunnen zetten is een vrije productie, maw. geen regels hier
  ,waar andere landen om lachen, zoals fosfaatrecht e.d.

 • deB.

  Boertjes willen voor niets werken, of heel sober en schraal leven.... dat feit wordt volkomen misbruikt door de keten.

  Als het zo door gaat, zijn er geen opvolgers meer, behoudens een paar aan het erf gekluisterde wereldvreemden. Zielig bestaan heb je dan

 • Piet, Midden-Europa

  Het is beter in goede tijden wat minder te verdienen (extensief), dan in slechte tijden veel te (intensief) verliezen ... !!!

 • WGeverink

  Beste Bennie. Voor het probleem in de melkveehouderij is geen oplossing. Het melkquotum is afgeschaft en daarmee ook het middel dat de productie had kunnen sturen in het VOORDEEL van de melkveehouders. Jou lto was voor het afschaffen van het melkquotum terwijl het voor de hand lag dat er voor dat quotum een nieuwe beperking terug zou komen. Als lto sta je behoorlijk voor schut dat je hebt meegewerkt dat alle Europese melkveehouders vrij mogen produceren behalve je eigen achterban...

 • Farmer4life2

  Je kunt de situatie vergelijken met 2009. De interventie zat net zo vol als nu. Daarom moet er niet nog een tender komen.

  Het enige verschil is, dat wanneer de melkprijs weer 30€ per 100 kilo wordt op wereld niveau alle remmen weer los gaan. Tenminste, wij gaan dan weer proberen te pieken, waar ik nu het krachtvoer efficiënter inzet.
  Waardoor er opnieuw veel melk aankomt. Wat de prijsstijging dempt. Dit gaat tot 2020 zo door en dan stabiliseert het. Puur door continue groei van vraag 2% per jaar en vele stoppers. Want ook in omringende landen is hetzelfde probleem als hier. Opvolgers (waar ik ook toe behoor) kunnen op makkelijkere manieren geld verdienen met minder risico en ondernemersstress en meer vrijheid en stabieler inkomen.

  Iedereen die een kostprijs heeft van boven de 30€ moet herstructureren. Want je gaat het echt niet redden.

 • Farmer4life2

  Het quotum had een dempend effect van prijsdaling. Door o.a. de interventie die eerder op 0,26€ zat.
  En dat er niet meer gemolken kon worden.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.