Home

Achtergrond 10254 x bekeken

Betalingsrechten 2015 kloppen niet altijd

Boeren lopen het risico dat ze duizenden euro's mislopen, omdat hun toegekende betalingsrechten niet kloppen. Die waarschuwing geeft Accon AVM enkele dagen voor het verstrijken van de indieningstermijn voor de Gecombineerde Opgave.

Volgens Harm Jan Schipper van Accon AVM gaat het binnen zijn organisatie om 10% van de bedrijven waar door ruilen van grond en betalingsrechten gegevens nog niet correct zijn doorgegeven of verwerkt. Boeren moeten er volgens Schipper niet klakkeloos vanuit gaan dat de aantallen en waarde van de rechten die ze hebben doorgekregen van RVO.nl klopt. Het kan lonen om er alsnog even goed naar te kijken. De waarde van de rechten in 2015 telt in de komende jaren immers door.

Stijging aantal afwijzingen betalingsrechten

De vereniging van agrarische accountants en adviseurs (VLB), waar ook Accon AVM lid van is, heeft afgelopen weken geconstateerd dat er een stijging was van het aantal afwijzingen van betalingsrechten. Als boeren het niet eens zijn met de afwijzing kan een bezwaar worden ingediend. Dat moet via 'mijn dossier' op RVO.nl en moet uiterlijk binnen de 6-wekentermijn binnen zijn.

15 mei is en blijft de deadline voor het indienen van de Gecombineerde Opgave voor het jaar 2016, maakte staatssecretaris Van Dam deze week bekend. Het advies is om in ieder geval voor de start van de kortingsperiode, uiterlijk op dinsdag 17 mei, de opgave in te dienen via RVO.nl.

Voor tal van andere regelingen is 15 mei wel een keiharde peildatum. Dat geldt onder meer voor het overdragen van betalingsrechten.

Klantencentrum langer open

Op 12 mei was 69% van de Gecombineerde Opgaven ingediend bij RVO.nl. In twee dagen tijd is 12% van de opgaven binnengekomen. Ruim 20.000 opgaven moesten nog worden ingediend voor het verstrijken van de deadline op 15 mei.

RVO adviseert boeren om rekening te houden met de drukke laatste dagen van de indieningsperiode. De kortingsperiode voor aangevraagde subsidies begint dit jaar op 18 mei. De openingstijden van het klantcontactcentrum zijn daarop aangepast:

  • 9 t/m 13 mei: open van 8.30 - 22.00 uur
  • 14 mei (zaterdag): open van 8.30 - 17.00 uur
  • 15 mei (1e Pinksterdag): gesloten
  • 16 mei (2e Pinksterdag): open van 8.30 - 17.00 uur
  • 17 mei: open van 8.30 - 22.00 uur

Of registreer je om te kunnen reageren.