Home

Achtergrond 1 reactie

‘Mineralenconcentraat is tussenstap naar verdere verwerking'

Mestpionier Theo Willems wacht de politieke discussie niet af. Hij gaat zelf concentraat verwerken voor afzet buiten Nederland.

Theo Willems maakt met zijn bedrijf Agro America mineralenconcentraat uit de drijfmest van 120 varkenshouders die aan hem leveren. Daarnaast bouwt en verkoopt hij via het bedrijf VP-systems installaties aan varkenshouders. Hij deed mee aan de eerste pilot en is 1 van de 10 deelnemers aan de huidige pilot. Willems is pessimistisch over de toekomstige gebruiksmogelijkheden van concentraat.

Waarom gelooft u niet in mineralenconcentraat?

"Ik zie mineralenconcentraat niet als een eindproduct maar als tussenstap naar verdere verwerking. Vanwege de grote hoeveelheid water en relatief laag stikstofniveau is het geen product om ver mee te rijden. Ook de opslag van het product is veel te duur. De sector blijft op deze manier afhankelijk van intermediair en transporteurs. Het is mooi als het in de eigen regio kan worden afgezet, maar niet als oplossing voor de grootschalige mestverwerking in de intensieve gebieden."

En als het algemeen aangemerkt wordt als kunstmest?

"Dat is ook niet de oplossing, want dan blijven de nadelen bestaan."

Wat moet er dan gebeuren?

"De concentratie in het product moet omhoog en we moeten ermee naar het buitenland. Op ons eigen bedrijf gaan we daarom investeren in een indamper en een vergasser. Ik verwacht dat die binnen enkele jaren draait. Dat kan niet iedereen want om zo'n installatie kostenefficiënt te maken, zijn grote volumes nodig."

Het is toch meegenomen als zo'n nieuw product ook in Nederland als kunstmestvervanger kan worden gebruikt?

"Dat is zeker meegenomen, maar we verwachten niet dat het over grote volumes zal gaan. Wij geloven meer in export van mineralenproducten naar het buitenland, zoals Frankrijk. Daarvoor willen we producten maken die de markt daar vraagt."

Rene Stevens

Eén reactie

  • Hoogeind

    Het kwartje lijkt te vallen. Eindelijk!

Of registreer je om te kunnen reageren.