Home

Achtergrond

NAJK: Jonge Landbouwersregeling werkt niet

NAJK vraagt provincies om de invulling van de Jonge Landbouwersregeling (JOLA) opnieuw te bekijken. Het geld komt volgens de agrarische jongerenvereniging niet alleen bij de doelgroep terecht en de investeringseisen zijn te streng.

De JOLA is per 1 maart opengesteld. De regeling wordt uitgevoerd door de provincies. Onder de doelgroep van deze landbouwersregeling vallen de jonge boeren en tuinders die vlak voor of na bedrijfsovername een steun in de rug kunnen gebruiken bij de modernisering van hun bedrijf.
NAJK-bestuurder Sander Thus benadrukt dat het niet eenvoudig is voor een jonge boer of tuinder om een agrarisch bedrijf over te nemen. Volgens Thus kunnen ook samenwerkingsverbanden, voor de daadwerkelijke bedrijfsovername, volledig aanspraak maken op het beschikbare budget.

Alleen voor ondernemers met investeringsruimte

Daarnaast bevat de investeringslijst investeringen die ondanks de subsidie alleen toegankelijk zijn voor ondernemers met veel investeringsruimte, maar ook investeringen die afhankelijk zijn van andere subsidies of niet voldoen aan het minimale investeringsbedrag van €20.000. Hierdoor zijn de geboden mogelijkheden voor de jonge boer na bedrijfsovername zeer beperkt.

Missers in regeling

NAJK heeft zowel politici in Den Haag als provinciale bestuurders geïnformeerd over wat zij ziet als missers in de huidige openstelling. "Het is absurd dat het zo moeilijk is om de gelden, bestemd voor de jonge boeren en tuinders, op de juiste plek te krijgen", aldus Thus. De NAJK klaagt dat zij bij de regeling betrokken is geweest maar dat aan het einde toch wijzigingen zijn aangebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.