Home

Achtergrond

Gelderland stopt met financiering breedband

De provincie Gelderland gaat de financiering van de aanleg van breedband in het buitengebied van de Achterhoek beëindigen. De provincie vindt dat commerciële telecombedrijven voldoende initiatief in de aanleg van snel internet tonen.

De gemeenten gaan in regionaal verband verder om de belangstelling om te zetten in concrete projecten. De provincie blijft zich richten op voorlichting over de rol van internet in relatie tot leefbaarheid en economische ontwikkeling.

Internet is essentieel voor leefbaarheid platteland

Gelderland tekende eind 2014 met 10 Achterhoekse gemeenten een intentieovereenkomst om snel internet aan te leggen in het buitengebied. Internet wordt steeds belangrijker voor onderwijs, zorg en vermaak en is essentieel voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling van de Achterhoek. De markt nam destijds geen initiatieven. Dat is nu veranderd. "De markt voor breedband is voldoende in beweging. Dan moeten we er geen belastinggeld in steken. We blijven voorlichting geven over de bijdrage van snel internet in het buitengebied aan de leefbaarheid en economische ontwikkelingen", zegt Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

Van plannen naar aanleg

Het is volgens Gelderland zaak dat de gemeenten de contacten en geluiden uit de markt ombuigen in concrete aanleg. Regionaal verantwoordelijk wethouder van Bronckhorst Paul Seesing: "Het is een belangrijke ontwikkeling. Het geeft weer nieuwe kansen om het hele buitengebied, zowel wit én grijs gebied, zonder staatssteungedoe van snel internet te voorzien. We gaan in gesprek met commerciële partijen die in de aanleg geïnteresseerd zijn. We willen nu snel door."

Waarschijnlijk is Winterswijk de eerste Achterhoekse gemeente waar een marktpartij, in dit geval CIF, aan de slag zal gaan. Wethouder Gert-Jan te Gronde is positief over de plannen. "Ik ben blij dat we nu richting aanleg gaan. Het heeft lang geduurd, maar de inzet van bewoners, provincie en gemeenten heeft uiteindelijk wel effect!"

Of registreer je om te kunnen reageren.