Home

Achtergrond

Suiker en zuivel in prijs gedaald

Wereldwijd zijn voedselprijzen in januari voor de derde maand op rij gedaald. De prijs van zuivel en suiker daalde het hardst. maar ook die van granen, plantaardige oliën en vlees daalde.

Dat blijkt uit cijfers van wereldvoedselorganisatie FAO.
De voedselprijsindex (2002-'04 = 100) daalde tot 150 punten, het laagste niveau sinds april 2009. Graan is voor de index het meest bepalend en werd 1,7% minder goed betaald. De voorraden zijn hoog, op exportmarkten vindt felle concurrentie plaats. Bovendien is de dollar sterk, waardoor de koopkracht van importeurs is afgenomen.

Suiker daalt het hardst

De grootste daling was zichtbaar bij suiker, dat 4% minder goed betaald werd dan een maand eerder. Januari maakte zo een einde aan een periode van 4 maanden waarin de prijzen stegen. Zorgen over voor het gewas nadelig weer in Brazilië zijn goeddeels gelogenstraft en een mogelijke productieterugval in India kan de prijs niet ondersteunen.

Grote winterproductie zuivel EU

De zuivelprijsindex daalde 3%. De markt staat volgens FAO in het teken van de grote winterproductie van melk in de EU, beter dan verwachte beschikbaarheid van zuivel in Oceanië en een slappe vraag vanuit importerende landen. De grootste prijsdaling vond plaats bij vollemelkpoeder.

De prijs van plantaardige oliën daalde 1,7% door de grote beschikbaarheid van soja, terwijl de vleesprijzen slechts 1% inleverden. De prijs van varkensvlees bleef stabiel. De prijs van schapenvlees kelderde omdat Oceanië aan zijn piekproductie is begonnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.