Home

Achtergrond 5 reacties

Melkvee- en pluimveesector aan de bak met fosfaat

De melkveehouderij en pluimveehouderij produceren in 2015 ruim meer fosfaat dan het tussen sectoren afgesproken plafond op basis van 2002.

De melkveestapel produceert in 2015 88,4 miljoen kilo fosfaat, de pluimveestapel 28,9 miljoen kilo volgens cijfers van statistiekbureau CBS. Dat is respectievelijk 3,5 en 1,5 miljoen kilo meer dan in 2002.

De fosfaatuitstoot van de varkensstapel zit nog net onder het eigen plafond van 39,7 miljoen. Alleen vleesvee heeft nog ruimte: 11,3 miljoen kilo fosfaat in 2015 tegen 12,5 miljoen in 2002.

Voorlopige cijfers

Het gaat weliswaar nog om voorlopige cijfers, maar het is maar zeer de vraag of er met de normen van 2015 een lagere fosfaatproductie uit rolt. Dat is pas medio dit jaar duidelijk.

Pluimveesector moet ook onder plafond blijven

Voor LTO Nederland zijn de cijfers in ieder geval aanleiding om ook de pluimveehouderij te wijzen op haar verantwoordelijkheid om onder het eigen fosfaatplafond te blijven produceren. "Het resultaat daarvan is bepalend of er ook een reductie moet komen van pluimveerechten", aldus LTO in een reactie op de fosfaatcijfers.

Schot tussen pluimvee en ander vee

De pluimveesector hield tot nu toe vast aan haar eigen productieplafond. Sterker nog, er zit zelfs een schot tussen fosfaat in pluimveemest en fosfaat van ander vee als het gaat om mestverwerking. De pluimveesector heeft immers ruimschoots voldaan aan haar verwerkingsplicht. Daar wijst LTO ook op.

10 miljoen kilo pluimveefosfaat verbrand in Moerdijk

Een kleine 10 miljoen kilo pluimveefosfaat wordt verbrand in de energiecentrale BMC Moerdijk en de resterende kilo's fosfaat gaan grotendeels naar het buitenland. Of dat ook een vrijbrief is om boven het eigen plafond te produceren is niet zeker. Er dreigt een nieuwe ronde in de verdeling van fosfaatruimte in Nederland. Dat is al lastig genoeg binnen een sector, blijkt uit de discussie in de melkveehouderij over de invoering van fosfaatrechten.

Laatste reacties

 • zon

  Waar is de LTO toch mee bezig?
  Zij zijn het die de onzinnige pluimveeuitbreiding vorig jaar via de POR(of POV)hebben gepromoot (zelfs nog gezegd dat het een druppel op de gloeiende plaat is)tevens willen ze de rechten weg hebben waardoor er nog meer uitbreiding komt.
  Nu gaan ze doodleuk zeggen dat de pluimveesector zijn verantwoording moet nemen om niet teveel kippen te houden.
  De pluimveehouders die geen gekke dingen hebben gedaan moeten dadelijk bloeden door misschien een diefstal van rechten.
  Als pluimveehouders dadelijk gekort worden door de acties van LTO dan zijn ze voor mij een criminele organisatie.

 • Zents beheer

  Dus LTO vind naar aanleiding van de uitbreiding in de pluimvee sector een korting op de pluimvee rechten gerechtvaardigd ? Het moet toch niet gekker worden. Het was de NOP (onderdeel van LTO) die er telkens weer op aandrong om groeiers zonder rechten van rechten te voorzien. Hierdoor is 1,2 miljoen kilo fosfaat extra geproduceerd. Dat de gehele sector hiervoor moet bloeden kan niet waar zijn. Er is al genoeg kostprijs stijging door de extra vraag naar rechten omdat naast de gekregen rechten eenzelfde hoeveelheid moet worden aangeschaft. Door de verdubbeling van de prijs zijn degene die door willen de klos.

 • Bussemakers

  Volgens mij bestaat er alleen een fosfaatplafond omdat nederland in brussel de derogatie wil binnenharken en voor wie is die derogatie bedoeld, volgens mij niet voor de pluimveehouders. Dus waar hebben we het over. Gewoon geen derogatie meer aanvragen, dan hebben we dat geneuzel ook niet meer.

 • kpi

  Nadat in 2010 het fosfaatproductieplafond al met 6 miljoen kg. was overschreden heeft LTO met de Nederlandse vereniging van veevoerindustrieën een akkoord gesloten om de fosfaat productie van de varkens en rundvee met allebei 10 miljoen kg te verlagen. In de varkenshouderij is dat mede door de marktomstandigheden redelijk gelukt. Maar in rundveehouderij waarbij men wist dat het melkquotum tevens een afscherming was van de mestproductie, is LTO er altijd voorstander van geweest om zonder beperkingen verder te gaan na het einde van de melkquotering.
  Als ik op een bijeenkomst over de kringloopwijzer hoor dat een adviseur de zaal voorhoud dat als je straks voor 100 koeien fosfaatrechten krijgt je er met een beetje creatief boekhouden er wel 130 koeien mee kunt melken dan heb ik daar mijn bedenkingen over. De pluimveesector heeft pluimveerechten en met goede controle kan er daardoor niet meer geproduceerd worden. De pluimveesector heeft ook geen belang bij derogatie maar wat schets mijn verbazing, de pluimveesector moet maar gekort worden op de rechten. Stel het hele fosfaatplafond maar eens ter discussie en ga je dan eerst eens afvragen hoe je de fosfaatproductie van de rundveesector weer binnen de perken kunt krijgen zoals is afgesproken na 2010. Zie het boek: EU-beleid Voor Landbouw, Voedsel en Groen: Van politiek naar praktijk.

 • jan1

  Ik ben helemaal geen kippeboer, maar bijna al de pluimveemest wordt toch verwerkt of verbrand. Waar zit dan het probleem?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.