Home

Achtergrond 22 reacties

Protestacties beperkt tot Frankrijk

Het resultaat dat de Franse boeren met hun acties bereikt hebben, oogst scepsis in Frankrijk zelf en in buurlanden. Demonstraties buiten Frankrijk blijven nog steeds erg beperkt.

Het stevigste geluid komt vooralsnog uit Antwerpen. De Flemish Milk Board FMB dreigt met blokkades naar Frans voorbeeld als er geen kostendekkende minimumprijs voor melk komt, zoals ook in Frankrijk is afgesproken. ''Als hardere acties nodig zijn, dan zullen die er komen. Het gaat immers om het overleven van onze boeren en onze boerenerven", aldus Rik de Koninck van FMB.

De bond wil ook dat de ministers van landbouw 'hun verantwoordelijkheid nemen door druk uit te oefenen op de zuivelindustrie en op de retailsector.' Bovendien zouden de bewindslieden bij de EU moeten aandringen op een snelle invoering van een nieuwe marktregulering.

De veel grotere Boerenbond neemt juist afstand van harde acties zoals wegblokkades. De organisatie is een publiekscampagne begonnen om consumenten duidelijk te maken dat de winkelprijzen van melk lager zijn dan de kostprijs. Hiervoor is een website gemaakt: sosvoedselprijzen.be.

Duitsland

Ook in Duitsland is onvrede over lage prijzen. Vrijdag zetten 25 boeren hun trekker voor een fabriek van DMK in het Noord-Duitse Zeven. Maar er is weinig zicht op een grootscheeps vervolg van de acties in Duitsland. Melkveehoudersbond BDM opteert voor samenwerking in plaats van confrontatie en zat dinsdag met vertegenwoordigers van de zuivelindustrie om de tafel om te kijken wat er kan worden gedaan aan de moeilijke situatie op de markt.

Ook vandaag blokkeerden boze Franse boeren weer wegen, dit keer de A31 bij Hauconcourt. Ze protesteren tegen oneerlijke concurrentie van de Duitse landbouw.

Het Deutsche Bauernverband verklaart dat het de eisen van de Franse boeren om de prijzen te verbeteren best kan begrijpen en dat het die eisen ook zelf stelt. Verwijten dat de Duitse producten goedkoop op de markt worden gebracht als gevolg van dumpinglonen wijst de federatie echter van de hand, gezien het minimumloon dat dit jaar in Duitsland is ingevoerd. Duitsland importeert ook meer landbouwproducten uit Frankrijk dan omgekeerd: €6 miljard aan producten uit Frankrijk naar Duitsland en €5,6 miljard aan Duitse producten naar Frankrijk.

Duidelijk verbolgener over de grensblokkades en het hulppakket van Frankrijk voor de boeren reageert zuivelorganisatie Milchindustrie-Verband (MIV). "Als onder leiding van een Franse minister besluiten worden genomen die hetzelfde effect hebben als een handelsboycot van Duitse waren, tast men het principe Europa aan," constateert het MIV dat daarom bij de Europese Commissie een protest heeft neergelegd. "We zien de maatregelen van Frankrijk als concurrentievervalsing en hebben de commissie om steun voor ons standpunt gevraagd."

In Denemarken houdt men zich op de achtergrond als het gaat over de Franse acties. Federatie LF reageert niet en melkveehoudersbond LDM zal zeker de straat niet opgaan.

Ook een grillrestaurant in het Franse Metz was vandaag aan de beurt.

Verenigd Koninkrijk

Britse boeren moeten vooral kalm blijven, aldus voorzitter David Handley van Farmers for Action. ''Protesten voeren zoals de Fransen dat doen, is niet onze stijl. Daar bereiken we niets mee.'' Handley reageert daarmee op een spontane demonstratie van tientallen boeren met trekkers die eind vorige week in Midden-Engeland de straat op gingen. Zelf heeft hij ook opgeroepen tot actie maar hij acht de tijd daarvoor toch nog niet rijp: ''Ik begrijp de frustraties maar de boerenbonden werken gezamenlijk hard om oplossingen te vinden voor de huidige crisis.''

Handley: de Franse boerenacties krijgen veel aandacht van de media maar bereiken bitter weinig.

De Franse regering zet druk op de supermarkten om meer te betalen voor zuivel maar er is geen enkele garantie dat dat ook bij de boeren zelf terechtkomt. Verder gaat het alleen om uitstel van belastingen en nieuwe leningen. Wat wij proberen te bereiken is meer geld dat direct naar de bankrekening van de boeren gaat. Als we tegen het eind van de zomer geen succes hebben geboekt, dan is het tijd om met z'n allen naar Londen en de andere grote steden te trekken.''

Nederland

Ook Nederlandse melkveehouders staan nog niet in de startblokken om actie te voeren, is de inschatting van Harm Wiegersma, voorzitter van melkveehoudersvakbond NMV. "Voorlopig blijft het hier wel rustig. Maar als de prijzen verder dalen en boeren kunnen hun rekeningen niet meer betalen, kan de vlam in de pan slaan. Dan hebben we maar zo een hete herfst."

Wiegersma stelt vast dat de Franse acties wel succesvol zijn, al heeft hij twijfels over de hardheid ervan. Berichten over een minimum-melkprijs juicht hij niet toe.

'Wij willen geen minimumprijs maar een kostendekkende prijs. En die is voor elk land en elke regio anders.' - Harm Wiegersma

Dat Franse boeren zich richten tegen import, zint Wiegersma niet. De prijzen zin inderdaad te laag, vindt hij, maar de oplossing is niet om buitenlandse producten te weren. Dat moet in Europees verband opgepakt worden. "Op dat punt schieten die acties hun doel voorbij."

Laatste reacties

 • agri2

  Ik ben vandaag door Noord Oost Frankrijk gereden, een gebied met veel gemengde bedrijven. Er waren volop boeren op het land aan het werk met stalmest verspreiden, stoppelbewerking en balen ophalen. Een heel klein gedeelte is volgens mij de straat opgegaan, die hebben voor de korte termijn veel bereikt, voor de lange termijn zal het resultaat van de acties wel tegenvallen.

 • glaasje

  En de boeren en de stand organisaties hier in nl maar mooi verder slapen.

 • Jongman

  In Nederland kunnen we beter protesteren tegen de radiospotjes van wakker dier.

 • Burnetti

  Mijn vriend rijdt internationaal. Zijn collega's kunnen deze gasten wel schieten.

 • hfarms

  jullie gaan maar lekker bankhangen , maar wij hebben nu eerst een redelijke prijs voor de melk

 • tikka


  Uiteindelijk verwacht ik als eindresultaat van de acties dat de gewone burger en ook de politiek wel een beetje klaar is met het eeuwige geklaag en gedram van boeren, als ze bij hun protestacties ook nog onschuldigen gaan lastigvallen met criminaliteit dan verdwijnt de sympathie voor boeren. Misschien moesten ze de landbouwsubsidies maar versneld afbouwen. Alsof iedere ondernemer recht zou hebben op een (zelfbepaalde) minimale vergoeding zodat de kostprijs gedekt is????

 • opsommer


  Hoeveel nieuwe melkstallen zijn er het laatste jaar niet bijgebouwd.Als die allemaal op volle productie komen,welke melkprijzen gaan we dan krijgen aan boer,het ergste moet nog komen

 • francois xavier

  bij protestacties worden altijd gewone burgers betrokken. zie maar trein en busstakingen en op luchthavens. anders bekomt men geen resultaat. hier in belgie zitten we met een slapende boerenbond waar de kopstukken goede maatjes zijn met de regeringen (we hebben er vijf!) zodat ze mee aan de financiele pot kunnen lekken? totaal onbekwame  organisatie die proffiteert van de boeren.

 • Peerke1


  In het buitenland kennen ze geen FOSFAATRECHTEN en die melken zeer fors door. In het kleine Holland wordt geen wereld melkprijs bepaalt. Dus wij zijn ten dode opgeschreven.

 • francois xavier

  peerke, hier in belgie ook fosfaatrechten en nitraatresidus bepalingen. voldoe je niet aan de opgelegde normen krijg je zware boete en bijkomende controles de volgende jaren. niet meer plezant zo boeren. al die regeltjes zijn uitgevonden door ambtenaren die totaal geen verstand hebben van actief boeren. wanneer  komt de volgende boerenopstand. de  laatste was in de middeleeuwen :(

 • farmer4life1

  Uiteindelijk protesteren ook de politie, luchthaven personeel, TNT post (Zzp'ers) etc etc zo raar vindt ik het nog niet om te protesteren. 

  Mits goed onderbouwd en met een duidelijk plan. Met 0,25 cent protesteren prima. Met 0,30 t/m 0,40 cent onzin. Uiteindelijk moet melk geen dumpprijzen krijgen. Zelfde geld voor vlees, die is in de afgelope. 30 jaar goedkoper geworden. 

 • juur

  Slallen groter bouwen dan ze land hebben. Dit is werken aan marktbederf.

 • piethermus1

  Het is de menselijke aard; meer, meer, meer... Heeft men een Opel, dan wil men een Mercedes. Heeft men 80 koeien, dan wil men 120. Heeft men 60 ha dan wil men 100. Heeft personeel zoveel loon, dan wil men zoveel meer. Die zucht naar meer zorgt ook voor het zoeken naar smoesjes om dingen die men zelf graag wil te rechtvaardigen. En als de een meer heeft en krijgt, dan wil de ander het ook. Etcetera...

 • pieter p

  @piethermus1, niet iedereen is zo!!!!!!!!!!!!

 • piethermus1

  Nee klopt. Maar heeeeel veeel mensen wel. En die verprullen het voor de goeien.

 • arjanarnoud

  Een belangrijke reden voor de Franse veehouers om te gaan staken is dat ze vorig jaar 6 eurocent minder voor de melk gebeurd hebben dan het Europees gemiddelde terwijl de door hun geproduceerde melk duurder in de schappen van Intermarche stond dan de Duitse melk in Lidl en Aldi. Er is dan ook iets structureels mis in de effeciëntie van de Franse zuivelketen. Ik schaar me volledig achter Harm Wiegersma; vrachtauto`s uit Nederland of Duitsland tegenhouden (of zelfs leeghalen) en de Franse minister die op scholen en kantines alleen Frans product wil is een gigantische misser. Effectief exporteert Frankrijk altijd nog, dus export levert het land wel degelijk geld op. • arjanarnoud

  Een ander veel gehoord argument (bijvoorbeeld bij de NOS) is dat de boeren te kleinschalig zijn en niet mee kunnen doen in de concurrentiestrijd. Dit is echter onzin en getuigd van typisch Nederlandse kortzichtige verslaggeving. Daar gaan de stakingen ook helemaal niet over. Die gaan er primair over dat ze in Frankrijk wel degelijk minder geld krijgen voor de melk- en vleesproducten dan in omliggende gebieden of zelfs dan geïmporteerd product. Verder verteld de berichtgeving dat de Franse boeren die kleinschaligheid willen behouden, ook dit is niet waar. In Frankrijk is het nog altijd overheidbeleid dat boeren niet ongebreiteld kunnen uitbreiden. Ook zijn daar de vaste lasten een fractie van de vaste lasten waar Nederland mee werkt in de landbouw. Er is geen vermogen gestoken in duur quotum en niet in duur land. Overigens is er ook in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk veel kleinschaligheid in de veehouderijsector.

  In Nederland is de boerenstand al gekrompen naar pak en beet 40 000 veehouders, in Frankrijk zijn het er een kwart miljoen. Dit is hoe dan ook nog een belangrijke bevolkingsgroep en een belangrijk onderdeel van de Franse economie. Verder kent Frankrijk een andere traditie omtrent stakingsrecht terwijl we als Nederlanders (Calvinisme) hier niet zo`n stakingscultuur kennen. Al met al, vanuit hun perspectief gezien, is actievoeren niet zo vreemd. • arjanarnoud

  Ik weet dat er regio`s zijn waar de ene na de andere boer stopt met koeien melken omdat het niet meer uit kan, hier zijn bedrijven bij van meer dan 60 melkkoeien, en daar waar eerder graasland was wordt nu de ploeg ingezet. Uitbreiden en investeren in schaalvergroting om kostprijsverhogingen het hoofd te bieden wordt in Frankrijk ontmoedigd en intussen vallen de opbrengstprijzen zelfs in vergelijking met andere landen tegen.

 • B den Besten

  IK MERK WEL DAT DE VRACHTWAGENCHAUFFEURS EN DE VAKANTIEGANGERS DIE TERUGKOMEN VAN FRANKRIJK WEINIG SYMPATHIE HEBBEN VOOR DE BOEREN. ZE HEBBEN HET EERDER OVER K*TBOEREN EN NIET OVER MENSEN WAARMEE ZE SOLIDARITEIT VOELEN. IS EIGENLIJK OOK NIET ZO RAAR; JE ZAL MET ANGST EN BEVEN IN JE VRACHTWAGEN ZITTEN OF EEN HALVE DAG IN DE FILE STAAN MET TWEE KLEINTJES OP DE ACHTERBANK.

 • Hans Sudfryslan

  Als je in Frankrijk wilt uitbreiden kun je niet of nauwelijks los land erbij krijgen . Wil je uitbreiden zul je in 1 geheel een ander bedrijf erbij moeten kopen en dat is inclusief bedrijfs gebouwen met een woning erbij .

 • schoenmakers1

  bij actie hoort altijd overlast, niet fijn, maar wel logisch.
  die vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs willen veel kans ook dat er alleen gestaakt wordt als het hun aangaat.

 • Jongman

  Vastzetten die hap. Nu Belgie meedoet zal Nederland ook wel volgen. Hup NMV

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.