Home

Achtergrond

Olieprijs stijgt licht, gas- en stroomprijzen stabiel

De dieselprijs is net iets lager dan vorige week, namelijk 92,35 cent per liter. Vorige week kostte een liter 92,80 cent per liter. Dat blijkt uit gegevens van het inkoopcollectief Farmers4all.

De olieprijs is licht gestegen van $57 naar $ 57,79 per vat (159 liter) Noordzeeolie, aldus het ANP. Nadat de prijzen eind vorige week stabiel bleven, zijn de prijzen op de lange termijn gedaald. Het mislukken van de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zorgde eind vorige week nog voor een prijsstijging.

Iran

De bereikte overeenkomst over het Iraanse nucleaire programma tussen Iran en het Westen zal een grote invloed uitoefenen op de prijsniveaus van de oliemarkt. Het vooruitzicht dat de export van olie vanuit Iran kan worden hervat zorgt voor een sterke kans op een daling van de olieprijs. Nu de onderhandelingen zijn afgerond blijft naar verwachting de onzekerheid in de markt aanwezig tot onder meer de Amerikaanse Senaat haar goedkeuring aan het akkoord heeft gegeven. Dit leidt ertoe dat de markt, in afwachting van de uitkomst, waarschijnlijk weinig zal bewegen.

Gasprijzen stabiel

De gasprijzen zijn redelijk stabiel rond het niveau van 21 cent per MWh. De dalende olieprijs heeft daarop zijn uitwerking, aan de andere kant is er een korte termijn ontwikkeling: er wordt  onderhoud uitgevoerd aan een groot Noors gasveld. Daardoor is het aanbod op de markt beperkt. Een capaciteit van 50 miljoen kubieke meter gas is daardoor niet beschikbaar. Dat is normaal in het zomerseizoen, dit is gepland onderhoud. Ook is er een toename van export van gas naar omringende landen.

Elektriciteit

In de elektriciteitsprijzen gebeurt ook niet veel. De 2016 prijs daalt licht en is rond de € 38,70 per MWh (was vorige week € 48,09 per MWh), de dagmarkt beweegt mee met de wind- en zonaanbod en komt op € 44,30. Als het echt heel warm wordt, koelt men meer. De lange termijnprijzen zijn al lange tijd op een stabiel maar laag niveau, aldus Remco Wiegmink van Nife Energieadvies.

Of registreer je om te kunnen reageren.