Home

Achtergrond

Opvallende nieuwkomers en afvallers AgriTop 50

Een nieuwe binnenkomer op nummer 1 en een 'super-Frau Antje', in de AgriTop 50 van 2015 staan een aantal opvallende personen. Ook het lijstje afvallers kent opvallende namen.

De twee hoogste nieuwkomers in de AgriTop 50 zijn allebei op hun eigen wijze opvallend. Roelof Joosten komt als vanuit het niets op plaats nummer 1. Hij stond bij wijze van spreken echter al in de coulissen, achter de vorig topman Cees ’t Hart van FrieslandCampina. Joosten was al een aantal jaren lid van de chief executive board, zoals dat in goed Engels heet bij een groot bedrijf.

De Majesteit als super-Frau Antje

De tweede nieuwkomer is eigenlijk de meest opvallende, want de koning der Nederlanden. Er was discussie of we koning Willem-Alexander als boven de gewone (zakelijke en andere) partijen staande persoon en in al zijn politieke onschendbaarheid een plaats moesten geven op de lijst. Besloten is om het wel te doen, vanwege zijn grote betrokkenheid bij het (agro)bedrijfsleven en zijn belangrijke functie bij het leggen van contacten op buitenlands markten. Wat Frau Antje traditioneel is voor de Nederlandse agro-export naar Duitsland, is de koning voor de Nederlandse agro-export wereldwijd.

Koning Willem Alexander en koningin Máxima krijgen een rondleiding bij CRV Lagoa tijdens een bezoek aan Brazilië. Foto: ANP
Koning Willem Alexander en koningin Máxima krijgen een rondleiding bij CRV Lagoa tijdens een bezoek aan Brazilië. Foto: ANP

Succesvolle voerondernemer

Ook een opvallend prominentere plek op de lijst krijgt topman Co de Heus van veevoerconcern De Heus. Samen met zijn broer leidt hij het familiebedrijf naar een steeds prominentere positie, met name dankzij een succesvolle expansie buiten Nederland. Daarbij is het succesvoller dan de twee coöperatieve concullega’s Agrifirm en ForFarmers.

Ook een opvallende plek is ingeruimd voor nieuwkomer Frank van Stipdonk van zuivelhandelaar Interfood. Het bedrijf is kleiner dan Hoogwegt, maar daar mengt ‘baas’ Bart Hoogwegt zich verder nauwelijks in de agribusiness. Namens de familie houdt hij een stevige vinger in de pap, maar het besturen van de zuivelhandel laat hij aan anderen over. Zowel Hoogwegt als Interfood spelen als handelshuizen een belangrijke rol voor de positie van Nederland als zuivelland.
In de akkerbouw stijgt Cosun-topman Robert Smith een aantal plaatsen in de top-10, zonder er schijnbaar iets voor te doen. Zijn coöperatievoorzitter Dirk de Lugt versterkte zijn positie flink, vooral als voorzitter van de branche-organisatie akkerbouw.

De nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam is nog te kort in functie voor een hoge plek op de lijst.

Martijn van Dam tijdens een van zijn eerste werkbezoeken als staatssecretaris van Economische Zaken. Foto: Bert Jansen
Martijn van Dam tijdens een van zijn eerste werkbezoeken als staatssecretaris van Economische Zaken. Foto: Bert Jansen

Herkemij weer onder hoede ’t Hart

In het 14 namen tellende lijstje afvallers springen diverse namen in het oog. Waar is de markante oud-topman van Vion Michiel Herkemij gebleven? Altijd was hij zichtbaar in beeld, bij Douwe Egberts, bij Vion. Wij kunnen verklappen dat zijn oude werkgever Cees ’t Hart hem stilletjes weer onder zijn hoede heeft genomen, nu bij Carlsberg.

Oude getrouwe Siem Jan Schenk is overgestapt naar een hoogheemraadschap, zonder duidelijkheid over opvolging. LTO Noord hield eind november deze vacature aan – met het oog op nieuwe gesprekken met de ZLTO? Onruststoker Sjoerd van de Wouw vertrok van Wakker Dier naar Foodwatch, om zich daar uit te leven.

Diverse andere mensen komen niet meer voor in de Top 50, vanwege afgenomen belang of bij gebrek aan merkbare activiteit, zoals Wout Dekker bij Rabobank en Henk Kamp als minister van Economische Zaken. Ook al zitten topbestuurders stil, toch kunnen zij stijgen of dalen op de AgriTop-lijst. De wereld om hen heen is immers wel in beweging.

Bekijk de complete AgriTop 50 en lees meer over de lijst in de januari-editie van Boerderij Ambitie (nummer 1).

Of registreer je om te kunnen reageren.