Home

Achtergrond 11 reacties

Wateroverlast in Drenthe door zware regenval

Hoogeveen – In Drenthe en het noorden van Overijssel is door hevige regenval veel wateroverlast. Op veel plaatsen viel in 24 uur 50 millimeter regen terwijl op sommige plaatsen meer dan 75 millimeter neerslag werd opgetekend.

Verzekeraars melden dat veel percelen met aardappelen, suikerbieten en mais zijn ondergelopen. Omdat weinig telers verzekerd zijn voor waterschade, bleef het aantal meldingen beperkt. Wanneer aardappelen 24 uur onder water staan, dreigt rot.
In het Drentse dorp Drijber, niet ver van Hoogeveen, viel volgens metingen zelfs 88 millimeter water. Normaal valt in de hele maand mei ongeveer 60 millimeter. De Vecht trad in Overijssel buiten haar oevers, aldus waterschap Groot Salland, dat gebruikers van uiterwaarden vroeg de waterstand in de gaten te houden. Stuwen in de Vecht zijn geopend om het water zo snel mogelijk af te voeren naar het Zwarte Water en het IJsselmeer.
De waterweg van Hoogeveen naar Emmen, de Hoogeveensche Vaart, stroomde bijna over. Op kades in plaatsen waar de vaart door stroomt, werden zandzakken geplaatst. Waterschap Reest en Wieden is in de nacht van maandag op dinsdag met veel mensen in actie gekomen om te voorkomen dat het waterpeil verder zou stijgen. Ook voor het komende etmaal blijft het schap alert en worden mensen achter de hand gehouden.
Als nog eens 40 millimeter valt, ontstaan grote problemen, aldus het waterschap. Het KNMI geeft voor woensdag een regenkans af van 90 procent en gemiddeld 4 tot 13 millimeter neerslag. Dinsdag was de variatie groot, met vrijwel geen neerslag in Zeeland en extreem veel neerslag in Drenthe en Noord-Overijssel. Deelnemers aan de brede weersverzekeringen kunnen schade claimen vanaf een neerslag van 50 millimeter in 24 uur of 85 millimeter in 48 uur.

Laatste reacties

 • groot7731

  Ik ben benieuwd of de waterschappen dit aankunnen of dat ze zich weer gaan verschuilen achter; dit komt maar eenmaal in de honderd jaar voor.

 • schoenmakers1

  voor de problemen is maar 1 oplossing, geen waterberging maar waterafvoer

 • koestal

  Reest en Wieden gaat pas op 1 juni haar eigen sloten en waterleidingen maaien ,dus mosterd na de maaltijd,om de kieviten te sparen

 • Marco22

  Hier zijn de waterleidingen helemaal dicht gegroeid. Nog een paar van die regendagen en het loopt over. Elk jaar verhoging van de waterschapslasten en steeds minder minder minder onderhoud. Maar wel overal van die natuurgebiedjes aanleggen Waar geen beest gaat zitten omdat de bouwvoor eraf is gehaald. Waar zij die waterschappen voor opgericht?

 • koestal

  Marga,moet steeds de kool en de geit sparen !

 • johannetje

  er zit zeker 15 meter verval in de Hoogeveense vaart, dat is het punt niet.
  Alle sluizen open en er staat een meter water in het centrum van Meppel.

 • agratax2

  Marco welke watergangen zijn dichtgegroeid die van het waterschap of die van de boeren. Waterschapssloten zijn afgelopen herfst met zekerheid gemaaid, dus die kunnen nog nie dicht zitten.

 • Marco22

  Agratax@ Waterschap Grootsalland , was een project Watersnood waarbij de schouwpad aan ene kant verbreed wordt tot 5 meter. Aan de andere kant 20 meter lage bedding en een ondiepe watergang. Nog even en het zeker watersnood. Je ziet geen wateroppervlak alles is dicht. Er worden steeds meer watergangen zo aangelegd. WGS mag niet voor 1 juni maaien ivm broeden van vogels ed. Tis maar wat je belangrijk vindt. Boeren laten betalen en dan laten verzoepen.

 • landboer

  Waterschap Groot Salland maait al 3 dgn, ook op Hemelvaartsdag wat normaal toch een vrije dag is,maar ik zie nog weinig resultaat.

 • mtspopken

  agratax de waterschapssloten zijn vorige herfst zeker gemaaid maar zitten nu ook zeker dicht hier bij ons. Je kan niet alleen naar de kalender kijken wanneer je beginnen moet te maaien. Het ene jaar is nu eenmaal vroeger dan het andere, hier zul je toch rekening mee moeten houden.
  Reest en Wieden heeft het drukker met waterafvoer om natuurgebieden heen leiden zodat het water een langere weg moet afleggen en het dus langer duurt voor je het kwijt bent. De capaciteit van deze watergangen is te laag.

 • koestal

  Reest en Wieden is teveel gecharmeerd van natuurbeleid en niet van de agrarische sector,natuur is blijkbaar in,teveel overleg met Natuurmonumenten en SBB ,luistert te weinig naar boeren ,terwijl de boeren veel meer betalen dan de natuurorganisaties

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.