Home

Achtergrond 9 reacties

Partij voor de Dieren wil andere waarden dan euro op Europese agenda

De Partij voor de Dieren doet voor de derde keer mee aan de Europese verkiezingen. Lijsttrekker Anja Hazekamp hoopt voor het eerst een zetel in het Europees Parlement te bemachtigen.

Naast de Nederlandse Partij voor de Dieren doen ook de zusterpartijen uit Cyprus, Duitsland, Portugal, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië mee aan de Europese verkiezingen. De Nederlandse lijsttrekker Anja Hazekamp (40) wil in Brussel een andere waarde terugbrengen in het debat. “Het gaat nu alleen om euro’s, maar het moet meer gaan om welzijn van mens en dier en natuur en milieu.”

Welke rol wilt u spelen in Brussel?

“We zijn een kleine fractie in de Tweede Kamer en in de regionale politiek, maar we hebben toch veel invloed. We hebben andere partijen aangejaagd om meer oog te hebben voor dierenwelzijn. Niet alleen D66 en GroenLinks, maar ook het CDA. Die rol willen we ook in Brussel gaan spelen.”

Hoe denkt u deze rol te kunnen spelen met één zetel in een Europees Parlement met 750 zetels?

“Wij hebben een ander geluid en we zullen ervoor zorgen dat we gehoord worden. Je kunt erop rekenen dat wanneer wij in het parlement komen, we ook in de landbouwcommissie gaan.”

Uw campagne focust op zaken waar u tegen bent. Waarom die insteek?

“We willen een andere Europese samenleving, waar het gaat om de écht belangrijke dingen. Schone lucht en bodem, welzijn van mens en dier. Brussel frustreert dat door zich op landbouwgebied alleen te richten op productieverhoging. Voedselvoorziening is belangrijk, maar intensieve landbouw gaat ten kostte van natuurlijke hulpbronnen.”

Waarom komt u niet met oplossingen in plaats van alleen kritiek?

“Onze oplossingen vragen een systeemwijziging. Als we de natuurlijke kringlopen sluiten en boeren weer gaan samenwerken met de natuur, en als consumenten een eerlijke prijs betalen voor gezond voedsel, dan kunnen we toe naar een gezonde landbouw.”

U wilt effectief met bronnen omgaan. Is het dan niet juist belangrijk dat de ideale omstandigheden voor melkveehouderij optimaal worden benut?

“We moeten ons meer richten op regionale productie. We moeten stoppen met het idee dat we China moeten voorzien van zuivel. Drie grazen melk per dag heeft niemand nodig. We moeten een eerlijk verhaal vertellen.”

Wat wilt u als eerste aanpakken?

“Het diertransport moet worden teruggebracht naar maximaal twee uur. Voor slachtdieren en fokvee moeten de regels worden aangescherpt.”

Hoe gaat u landen waar minder oog is voor dierenwelzijn overtuigen van uw standpunten?

“Er is wereldwijd al veel interesse voor onze standpunten. We zien een groeiende belangstelling, ook in Oost-Europa.”

Waar moet het landbouwbeleid in Europa naar toe?

“We moeten stoppen met de landbouwsubsidies in de huidige vorm. We moeten alleen nog subsidie verstrekken aan bedrijven die willen omschakelen naar biologische productie. Vervolgens moet de prijs van het product zodanig worden dat een boer een goede boterham kan verdienen aan zijn product, zodat subsidies niet meer nodig zijn.”

Is er dan voldoende voedsel?

“Er is zeker genoeg om iedereen te voeden. Maar we moeten dan wel naar een meer plantaardig dieet en minder vlees eten.”

Laatste reacties

 • BW

  Jammer dat de Boerderij aandacht aan deze partij besteedt. Dit verdient deze club anti-landbouwdierhouders gewoon niet. Alle feiten worden door de PvdD verdraait en alle consumenten proberen ze op het verkeerde been te zetten!

 • boerderijdinther

  Welvaartsziekte.

 • schoenmakers1

  het zou interessanter zijn om te lezen dat de rechter een streep gehaald heeft door het nertsenverbod

 • bankivahoen

  Inderdaad Schoenmakers1@ , dat is pas spectaculair goed nieuws , we hebben dus nog rechters die wel het recht doen zegevieren !
  Raar dat dit geen 'breaking' nieuws is hier op de boerderijsite !!

 • minasblunders1

  Is het waar dat de rechter het nertsenverbod heeft teruggedraaid? Waar kan ik dat nieuws vinden?

 • ruben1979

  Dat nieuws is te vinden op de site van de vvd

 • pinkeltje

  Je mag mensen niet op hun uiterlijk beoordelen maar als ik dat trieste gezicht zie ben ik al overtuigd dat we de regering niet aan deze mevrouw moeten toevertrouwen.

 • bankivahoen

  Een gezicht zegt vaak meer als duizend woorden , inderdaad Pinkeltje@.
  Gister was ze op tv bij het EU debat in discussie met Esther de Lange, de pure minachting op haar gezicht sprak boekdelen telkens als haar opponent aan het woord was , dat superieure gevoel tov anderen is walgelijk ! Hebben vele mensen last van die zich aan het extreme linkerkantje van het politieke spectrum bevinden.

 • koestal

  Ze gaat straks vast naar het stierenvechten in Spanje kijken,dat is wat anders dan een plofkip of kiloknaller !

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.