Home

Achtergrond

ADM stelt teleur, Yara valt mee

Het aandeel Archer Daniels Midland (ADM) daalde dinsdag in New York 3 procent in waarde tot 43,15 dollar, de laagste prijs sinds 26 maart.

Het Amerikaanse handelshuis rapporteerde teleurstellende kwartaalcijfers. Eerder maakte Cargill al bekend dat bar winterweer in de VS leidde tot vertraagde export van granen. Bij ADM daalde de winst van de graanhandelsdivisie met 19 procent tot 69 miljoen dollar. De meeste analisten hadden gerekend op een daling van circa 15 procent.

Voor aandeelhouders zijn de zwakke resultaten van de grote handelshuizen een tegenvaller. In 2012 leidde ernstige droogte tot een kleine maisoogst. Hierdoor was in 2013 minder volume voor handen om te exporteren. Van een 'rebound' van resultaten is echter geen sprake. De resultaten van ADM zetten ook het aandeel van concurrent Bunge wat onder druk. Bunge is met een sterke focus op Zuid-Amerika wel minder afhankelijk van de Amerikaanse markt.
ADM heeft de hoop gevestigd op een oplopende vraag naar veevoer in China. Zakenbank Morgan Stanley twijfelt of de veevoermarkt in China ADM veel zal helpen. De veestapel in China is gekrompen. ADM wil op de Aziatische markt een betere positie krijgen door na vergeefs te hebben geprobeerd het Australische GrainCorp over te nemen, haar belang in GrainCorp uit te breiden. De Australische minister van handel Joe Hockey zei deze week echter dat ADM eerst moet bewijzen "een net bedrijf" te zijn.
Ondanks de problemen bij ADM adviseert twee derde van de analisten die ADM volgen, het aandeel vast te houden. Het aandeel staat nog altijd ruim boven de laagste koers die in de afgelopen 52 weken is neergezet, namelijk 32 dollar. De crisis in Oekraïne is niet per se problematisch, maar kan juist tot prijsschommelingen leiden waarvan handelsbedrijven profiteren. CEO Patricia Woertz stelde eerder dat juist bedrijven met een wereldwijde aanwezigheid daarvoor "het gereedschap" hebben.
Het aandeel Yara verloor eerder terrein maar kwam door een opleving van de beurskoers op woensdag uiteindelijk bijna 4 procent boven het niveau van vorige week uit. De Noorse producent van stikstofkunstmest realiseerde het vorige kwartaal betere marges dan verwacht. Yara zei bovendien woensdag te verwachten het tweede en derde kwartaal energiekosten drastisch zullen dalen. De prijs van aardgas is voor de kostprijs van Yara's kunstmest bepalend.
De beurskoers van het Duitse kunstmestbedrijf K+S, gespecialiseerd in kali, ligt bijna 6,5 procent boven het niveau van vorige week en ongeveer 20 procent boven het niveau van 1 januari. Het aandeel was vorig jaar enorm beweeglijk. In 2013 werd een top van bijna 36 euro aangetikt in Frankfurt, en een dieptepunt van 15 euro. De vraag naar kali zakte vorig jaar in en prijzen werden nog verder omlaag gedrukt toen een machtig Russisch-Wit-Russisch kalikartel werd opgeheven.
Inmiddels zijn India en China weer aan de markt en lopen prijzen voor kaliproducten voorzichtig op.

Of registreer je om te kunnen reageren.