Home

Achtergrond 4 reacties

Langs de meetlat: kleine zuivelondernemingen

We kunnen er niet omheen, FrieslandCampina overheerst met meer dan driekwart van de melkplas in Nederland de andere, vaak kleinere, zuivelfabrieken.

Hanna corrigeert meteen: "Wat is klein? A-ware heeft Fonterra achter zich. Een wereldspeler uit Nieuw-Zeeland. Arla uit de Scandinavische landen is een grote coöperatie met in Nederland Nijkerk als uitvalsbasis. Hochwald is in Duitsland bepaald niet klein, maar in ons land nog niet zo groot. Maar dat kan veranderen.

"Hoe bedoel je?", vraag ik.

"Stel dat Hochwald een fusie aangaat met Arla. Dan heb je plotseling een wereldspeler in Nederland. Of Fonterra met Arla. Dan wordt FrieslandCampina relatief klein", draaft Hanna door.

Ik haal mijn schouders op. Hanna ziet het wel erg breed, terwijl ik het juist over de kleine dappere Nederlandse zuivelondernemingen wil hebben. Ondanks het geweld van FrieslandCampina hebben we er nog een paar. Neem de kaasfabriek in Rouveen. Een juweeltje. Gaat stil z'n eigen gang, groeit rustig door en zit in een marktsegment met prima prijzen. Dat blijkt uit de jaarlijkse melkprijs. Die maken ze niet zo bekend, maar zeker is dat die steeds hoger is dan FrieslandCampina.

In dat rijtje past ook Cono, met de Beemsterkaas. Die laten zien dat je met merkkaas geld kunt verdienen. Ook daar een melkprijs om jaloers op te zijn. Plus een vooruitstrevend beleid. Het belang van weidegang werd door Cono veel eerder onderkend dan door FrieslandCampina. Evenals de wetenschap dat de boer alleen via z'n portemonnee is te sturen. Dus loopt meer dan 90 procent van de Cono-koeien in de wei. Tegenover een schamele 70 procent van FrieslandCampina. Die laat zich sturen door een aantal grote boeren, die de maatschappelijke wens niet willen zien. Daardoor betaalt FC veel te weinig voor de weidegang in vergelijking met Cono.

Minpunt is DOC. Die moddert al jaren door en heeft nu de strop om de hals van A-ware. Die heeft zo weinig vertrouwen in DOC dat ze een cent hogere melkprijs garanderen.

Langs de meetlat wordt het een 8. Zonder DOC nog hoger.

Laatste reacties

 • dayo

  weer lekker negatief over DOC ..... voorschotprijs blijft ongewijzigd ten op zichte van januari, zet dat eens in jullie krantje!!!!!!

 • BO(skabout)ER

  rustig aan Dayo, dit is 'vergaderboer' die is altijd negatief over DOC. Dat is natuurlijk zijn goed recht, maar ik betwijfel als het de bedoeling kan zijn om dat zo vaak te laten doorschemeren. Daarnaast snap ik nog steeds niet dat hij zo positief over A-ware kan zijn, voordat ze 1 plakje kaas hebben geproduceerd.

  Natuurlijk is DOC ook niet in de positie om alles van de daken te schreeuwen qua melkprijs, er is nog wat goed te maken de komende jaren...maar ik zie over 2 a 3 jaar DOC weer om de 1e plek mee strijden (samen met CONO)

  Oja! over al die cijfers van melkfabrieken, dit is toch wel erg hoog he! De goede melkprijzen liggen namelijk voornamelijk aan de markt !

 • dayo

  bo(oskabout)er, ben het met je eens DOC betaalt al een aantal jaren gewoon slecht uit, maar net als wat je zegt vergaderboer en andere schrijvers bij de Boerderij schrijven altijd zo positief over A-were dat ik de gedachte( maar kan het ook mis hebben natuurlijk) krijg dat Jan Anker een keer op de koffie is geweest bij de mannen van boerderij, om vooral niet positief over DOC te schrijven, boeren hollen dan helemaal zo weg bij DOC, en Jan kan de melk goed gebruiken natuurlijk, maar in Hoogeveen staat alles al en wordt al jaren kaas gemaakt, wat in het begin ook niet van zelf ging...maar de tijd zal het leren, hoop voor iedereen dat het goed uit pakt dat is het beste, en als je gelijk hebt dat DOC over 2 a 3 jaar samen met CONO om de eerste plaats strijden, hoop ik ook dat Jan Anker dan woord houdt met 1 cent boven op melkprijs DOC

 • vofnagel

  Nemelco wordt voor het gemak maar weer vergeten....jammer

Of registreer je om te kunnen reageren.