Boerenleven

Achtergrond

Vandaag 22 jaar geleden: snel en goedkoop minder ammoniak

Uitstoot beperken via het ranstoen, varkenshouders waren er al mee bezig. Bijvoorbeeld met 3-fasenvoedering. Maar het kon scherper.

Het klonk als een mirakel: de helft minder ammoniakuitstoot met amper extra kosten. Toch kon het, zo bleek uit onderzoek van de Vietnamees Truong Thanh Canh in 1998. Bij het Instituut voor Milieu- en Agritechniek (Imag), promoveerde hij op 24 juni 1998 op zijn bevindingen. De grootste reductie was simpel te behalen via het voer. Door andere grondstoffen te gebruiken, was deze weg niet eens zoveel duurder want ze waren ruim beschikbaar.

Belangrijke reductie van de ammoniakuitstoot

Het ging om relatief goedkope bijproducten uit de humane voedingsindustrie. Canh stelde dat de onderzochte voedingsmaatregelen in combinatie met eenvoudige stalaanpassingen de beste manier vormden om een belangrijke reductie van de ammoniakuitstoot te bewerkstelligen, tot wel 50%.

De grootste reductie was simpel te behalen via het voer

Hij toonde ook aan dat niet alleen stikstofcomponenten in het rantsoen van invloed waren op de uitstoot van ammoniak, maar ook een bepaald soort koolhydraten. Grondstoffen die er vol mee zaten, konden flink wat reductie opleveren. Het ging daarbij om niet-zetmeel-koolhydraten, die zorgden ervoor dat onbenutte stikstof niet werd uitgescheiden via de urine, maar via de mest. Via de urine wordt stikstof afgescheiden als ureum en juist hieruit kan ammoniak ontstaan, aldus Canh. Hij onderzocht onder meer kokosschroot, sojahullen, bierbostel en bietenpulpsilage.

Varkenshouderij

De varkenshouderij was al langer bezig met het terugdringen van ammoniakuitstoot. Allerlei maatregelen, zowel op gebied van voer als van stallen, zijn ingezet. Volgens de NVV, de vakbond van varkenshouders, is hiermee in de periode 1990-2015 al 80% minder ammoniak uitgestoten.

Canh is tegenwoordig hoofd van de sectie milieubeheer aan de universiteit van Ho Chi Minh in Vietnam. Deze sectie is in 2000 opgericht als reactie op de huidige milieuproblemen.

Dit artikel is te lezen in Food&Agribusiness (voorheen Boerderij Vandaag) van woensdag 24 juni en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.