Boerenleven

Achtergrond

Deze boerencamping is voorbereid op komst kampeerders

Het kampeerterrein van de Friese melkveehouder Johnny van Eijden lag er afgelopen weken vrijwel verlaten bij. Maar de regels worden soepeler. Binnenkort staan er twaalf privé wc/douche-eenheden op zijn veld. “Na een ellendig begin zou 2020 nog weleens een topjaar kunnen worden.”

Het Hemelvaart-weekeinde bijvoorbeeld. In andere jaren staat het op boerencamping Johanna Hoeve van Johnny van Eijden vrijwel altijd vol. Zeker met mooi weer. Ruim 25 standplaatsen zijn dan bezet, vaste prik. Behalve dit jaar.

Van Eijden kon vanwege de coronamaatregelen – het gezamenlijke toiletgebouw moest dicht – slechts vijf plekken verhuren. Eén echtpaar was zelfvoorzienend wat betreft wc en wasgelegenheid. De andere vier konden gebruikmaken van de douches en wc’s op de camping. Onder strenge condities. Ieder gezin of echtpaar kreeg een sleutel van een ‘eigen’ wc en douche.

Lees verder onder de foto

Johnny van Eijden: “Als iedereen zijn boerenverstand gebruikt, komt het allemaal goed.” - Foto: Anne van der Woude
Johnny van Eijden: “Als iedereen zijn boerenverstand gebruikt, komt het allemaal goed.” - Foto: Anne van der Woude

Camping is belangrijke neventak

Van Eijden zucht. Dit jaar is belabberd begonnen. Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, steeds mooi weer, maar hij heeft er niet van kunnen profiteren. Niet dat hij klaagt, de gezondheid van zijn kampeerders staat voorop, maar ellendig is het wel. “De camping is voor ons een belangrijke neventak, maar tot nu toe kan ik met de kampeerinkomsten geen boterham beleggen.”

Van Eijden is melkveehouder in het Friese Ryptsjerk (50 koeien, 1 melkrobot) en kaasmaker. Zo’n 20% van de melk gaat in de kaasbak. Met de boerderijwinkel, zaalverhuur en camping kan hij de kost redelijk goed verdienen.

Compenseren met goede prijs voor ruwvoer

Hij kiest bewust voor meerdere takken op zijn bedrijf. Gaat het in de ene tak wat minder, dan kan dat vaak door de inkomsten uit een andere tak worden gecompenseerd. “Zoals dit jaar. Ik heb een extensief bedrijf en kan het ruwvoer dat ik niet nodig heb voor onze eigen koeien nu goed verkopen. Door de droogte en de muizenschade hier in de regio is de prijs van ruwvoer uitstekend.”

De melkveehouder volgt de ontwikkelingen op de voet. Hij heeft vaak contact met de SVR, de organisatie van boerencampings waar hij bij is aangesloten. Wat mag wel, wat mag niet? Het ziet er nu naar uit dat per 1 juli het toiletgebouw weer open mag.

”Dat is natuurlijk geweldig. Zeker als je weet dat veel mensen die in normale jaren naar het buitenland afreizen nu in Nederland blijven. Friesland is dan een mooie optie. Voor veel mensen is het hier toch een beetje buitenland.”

Sanitair voor festivals en evenementen naar camping

Toch is hij er niet gerust op. Durven mensen het aan om te gaan kamperen met zoveel mensen om zich heen? Daarom heeft hij actie ondernomen. Medio juni worden twaalf wc/douche-containers op zijn terrein geplaatst. Een gezin dat dat wil, krijgt de sleutel van een van deze eenheden.

Van Eijden: “De SVR heeft voor ons een deal gesloten met een bedrijf dat deze sanitaire voorzieningen plaatst op festivals en evenementen. Die gaan dit jaar allemaal niet door. Dat bedrijf blij, ik blij. De gebruiker betaalt de extra kosten.”

Elkaar helpen

Met andere ondernemers uit de gemeente heeft hij onlangs overlegd met het college van Burgermeester en Wethouders. “De gemeente Tietjerksteradeel stelt zich soepel op. Als ik me aan alle coronaregels houdt, mag ik deze zomer vijftig plekken verhuren, dus ruim boven de vergunde ruimte. Ik heb inmiddels een aggregaat bij een bevriende ondernemer gehuurd, zodat ik iedereen van stroom kan voorzien. Zo helpen we elkaar.”

Het zou best nog wel eens een topjaar kunnen worden

Eigenlijk is hij nu heel optimistisch. Het zou best nog wel eens een topjaar kunnen worden. “Net als in 2018 toen Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa was. Het lijkt erop dat we dat jaar gaan overtreffen. Dan zijn we het ellendige begin van dit seizoen onmiddellijk vergeten.”

Tja, hij moet dit jaar zijn gasten bij binnenkomst wel een aantal controlevragen stellen. Zal hij doen, het hoort er allemaal bij. Hij verwacht niet dat hij iemand naar huis moet sturen. “Wie coronaklachten heeft, gaat echt niet kamperen. Mensen zijn wijs genoeg. Als iedereen zijn boerenverstand gebruikt, komt het allemaal goed.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.