Boerenleven

Achtergrond 8 reactieslaatste update:7 apr 2020

Opvolger Marvin: ‘ik wil duurzamer gaan werken’

Zijn school zit dicht door de coronacrisis. Daardoor is opvolger Marvin nu thuis druk aan het werk.

Marvin Born (20) uit Sommelsdijk (Z.-H.) doet de opleiding agrarisch ondernemerschap tuin- en akkerbouw aan Aeres Hogeschool in Dronten. Het akkerbouwbedrijf is van Marvins vader. Er is 75 hectare in gebruik. Het bouwplan omvat fritesaardappelen, uien, suikerbieten, graan en dit jaar ook erwten en graszaad.

Rolverdeling

Vader doet al het dagelijkse werk als Marvin op school is, maar nu is alles anders. Door de coronamaatregelen zijn er geen fysieke colleges meer. Er is een online studieomgeving met uitleg en opdrachten. Marvin vindt het best lastig zich daarop te focussen nu hij thuis is en het voorjaarswerk roept.

Lees verder onder de foto‘s.

Marvin Born (20) studeert agrarisch ondernemerschap tuin- en akkerbouw aan Aeres Hogeschool in Dronten. Momenteel is de school gesloten door de coronacrisis en werkt hij veel mee op het ouderlijk akkerbouwbedrijf in Sommelsdijk. - Foto's: Peter Roek
Marvin Born (20) studeert agrarisch ondernemerschap tuin- en akkerbouw aan Aeres Hogeschool in Dronten. Momenteel is de school gesloten door de coronacrisis en werkt hij veel mee op het ouderlijk akkerbouwbedrijf in Sommelsdijk. - Foto's: Peter Roek

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Ik zou extensiever en duurzamer gaan werken. Denk aan een phytobac om overgebleven gewasbeschermingsmiddelen in te doen, zodat bacteriën ze op een natuurlijke manier kunnen afbreken. En de aardappelen, die telen we nu 1:3 of 1:4. Dat zou naar 1:5 of 1:6 kunnen. Ook de andere gewassen kunnen ruimer en dan met meer granen voor structuur in de bodem, want de zwaarte van de grond varieert hier van 30 tot 50% afslibbaar. Je merkt goed het verschil tussen de zware en wat lichtere grond wat betreft bewerkbaarheid, het is de moeite waard daarmee aan de slag te gaan.”

De fritesaardappelen waren vorig jaar allemaal al verkocht. Nu de afzet door corona is ingestort, scheelt dat een hoop zorgen.
De fritesaardappelen waren vorig jaar allemaal al verkocht. Nu de afzet door corona is ingestort, scheelt dat een hoop zorgen.

Mijn grote voorbeeld is ...

“Terwijl ik gisteren op de trekker zat, heb ik hier lang over nagedacht maar er schiet me niet een persoon te binnen. Er zijn meerdere mensen waar ik wat van heb geleerd.”

Ik heb geduld, voor mijn vader is dat lastiger

Het mooiste werk vind ik ...

“De oogst. Nee, toch het voorjaarswerk. Je bent dan zó bezig om het juiste moment te bepalen om te kunnen beginnen. Niet te laat, want dan mis je groeidagen, maar ook niet te vroeg, want dan is de bodem nog niet goed genoeg voor een mooi zaaibed. Het komt aan op geduld hebben. Ik heb dat wel, voor mijn vader is dat lastiger. Het voorjaarswerk maakt nu ook dat ik helemaal niet zo bezig ben met de impact van corona. Onze aardappelen hadden we vorig jaar allemaal al verkocht, die zorg heb ik niet. Misschien dat de afzet van de vroege plantuien straks problemen geeft, maar ik ben er toch vrij nuchter onder.”

Marvin is geen liefhebber van poetsen, meestal doet zijn vader dat maar niet altijd.
Marvin is geen liefhebber van poetsen, meestal doet zijn vader dat maar niet altijd.

Ik heb een hekel aan ...

“De trekker poetsen. Hem afspuiten met de hogedrukspuit gaat nog wel, maar het echte poetsen, is niet mijn ding. Meestal ontspring ik de dans omdat ik dan weer naar school moet. Dan doet mijn vader het.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Stop ik het in de bedrijfsovername. Als dat rond is, zou ik investeren in land als dat te koop komt. En in een update van het machinepark.”

De grond is op sommige plekken zwaar, tot wel 50% afslibbaar. Marvin vindt het de moeite waard daarmee aan de slag te gaan.
De grond is op sommige plekken zwaar, tot wel 50% afslibbaar. Marvin vindt het de moeite waard daarmee aan de slag te gaan.

Over 5 jaar dan ...

“Ben ik klaar met school, zit ik in de maatschap en is het overnameproces verder gevorderd. Misschien dat ik dan ook buiten de deur werk, liefst bij een ander akkerbouwbedrijf in binnen- of buitenland.”

Het voorjaarswerk vindt Marvin het mooist om te doen vanwege de focus op het juiste beginmoment.
Het voorjaarswerk vindt Marvin het mooist om te doen vanwege de focus op het juiste beginmoment.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • xw

  50000 doden en 1000000 geinfecteerden in de EU en hij blijft er nuchter onder.
  Ondanks dat je vanwege een pandemie niet naar school hoeft, ontgaat het je kennelijk toch wat er in wereld gebeurt als je druk bent met voorjaarswerk.

 • Bennie Stevelink

  Niet zo negatief @xw, dat is niet wat Marvin zegt. Hij bedoelt dat hij er voor zijn eigen situatie als akkerbouwer vrij nuchter onder blijft.

 • xw

  Hallo Bennie, lang niet gehoord of gelezen van jou, beste kerel.
  ik had met mezelf afgesproken hier niet meer te reageren omdat het zonde van de energie is(vindt iedereen naast mij). Zonder langdradig uit te wijden,
  wil ik nog even zeggen, dat ik op dit moment meer respect heb voor alle virusjagers, alles en iedereen die werkzaam is in de zorg. Mensen die dagelijks in de frontlinie zitten en alle anderen, die de boel nu nog draaiende houden, ja ook vakkenvullers hoor.
  En verder zijn wij, als familie tesamen, blij en bevoorrecht dat wij nog gezond mogen zijn. Wij zijn er niet nuchter onder, edoch zeer bezorgd over alles hetgeen er gaande is. Het gaat ons niet in de koude kleren zitten.
  Mijn vrouw is ook werkzaam in de verpleging.
  Dat wil ik nog even zeggen voordat ik mezelf weer aan mijn afspraak herinner.
  vr. groeten

 • bankivahoen

  xw@, ik heb diep respect voor diegenen die zorgen dat de vakkenvullers nog iets hebben om in het vak te zetten nl boeren!

 • kleine boer

  Bankivahoen👍👍

 • xw


  Nou vooruit dan, nog 1 keer.
  Welnee, bankavioen.
  Er is zelfs veel te veel. Het komt gewoon niet op z'n plek
  Door alle getroffen (lock down)maatregelen en hamstergedrag zitten er ondertussen veel hobbels in de logistiek, daar zit het probleem samen met de vraaguitval en uitval van (zieke) mensen in de hele lijn van de aanvoer-produktie-keten.
  Er is zelf zoveel teveel dat de aardappels naar de vergister of het veevoer kunnen (heb ik al gezegd). Dat de zuivelmarkt een bloedbad is(lees boerenbusiness). Tarwe en maisprijs sterk dalende. Vlees zakt volledig in mekaar. Nuka's?? min €20,- deze week (en ze brachten al niks op)
  zal ik nog doorgaan?
  Nee, nee, wij zijn er niet nuchter onder.
  Wij zien, lezen en horen wat er gaande is.
  Het voelt niet goed is een understatement.
  Ik heb respect voor een ieder die nu de boel nog mee draaiende houdt, ongeacht wat hij/zij doet. Iedereen is belangrijk.


  Zeker voor ons in NL met 80 % export. Kan een drama worden

 • Kelholt

  @xw Je bedoelt het kan een drama worden voor de consumenten die van die import (onze export) afhankelijk zijn? Lege vakken in de landen waar wij naar exporteren...
  Veel simpele Nederlandse politici zeggen die export is helemaal niet nodig. Zouden de buitenlandse politici nu ook zeggen we hebben die import uit Nederland helemaal niet nodig?

 • kleine boer

  xw ik heb niemand vliegtickets zien hamsteren jij wel?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.