Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Marvin: ‘ik wil duurzamer gaan werken’

Zijn school zit dicht door de coronacrisis. Daardoor is opvolger Marvin nu thuis druk aan het werk.

Marvin Born (20) uit Sommelsdijk (Z.-H.) doet de opleiding agrarisch ondernemerschap tuin- en akkerbouw aan Aeres Hogeschool in Dronten. Het akkerbouwbedrijf is van Marvins vader. Er is 75 hectare in gebruik. Het bouwplan omvat fritesaardappelen, uien, suikerbieten, graan en dit jaar ook erwten en graszaad.

Rolverdeling

Vader doet al het dagelijkse werk als Marvin op school is, maar nu is alles anders. Door de coronamaatregelen zijn er geen fysieke colleges meer. Er is een online studieomgeving met uitleg en opdrachten. Marvin vindt het best lastig zich daarop te focussen nu hij thuis is en het voorjaarswerk roept.


Lees verder onder de foto‘s.

Marvin Born (20) studeert agrarisch ondernemerschap tuin- en akkerbouw aan Aeres Hogeschool in Dronten. Momenteel is de school gesloten door de coronacrisis en werkt hij veel mee op het ouderlijk akkerbouwbedrijf in Sommelsdijk. - Foto's: Peter Roek

Marvin Born (20) studeert agrarisch ondernemerschap tuin- en akkerbouw aan Aeres Hogeschool in Dronten. Momenteel is de school gesloten door de coronacrisis en werkt hij veel mee op het ouderlijk akkerbouwbedrijf in Sommelsdijk. – Foto’s: Peter Roek

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Ik zou extensiever en duurzamer gaan werken. Denk aan een phytobac om overgebleven gewasbeschermingsmiddelen in te doen, zodat bacteriën ze op een natuurlijke manier kunnen afbreken. En de aardappelen, die telen we nu 1:3 of 1:4. Dat zou naar 1:5 of 1:6 kunnen. Ook de andere gewassen kunnen ruimer en dan met meer granen voor structuur in de bodem, want de zwaarte van de grond varieert hier van 30 tot 50% afslibbaar. Je merkt goed het verschil tussen de zware en wat lichtere grond wat betreft bewerkbaarheid, het is de moeite waard daarmee aan de slag te gaan.”

De fritesaardappelen waren vorig jaar allemaal al verkocht. Nu de afzet door corona is ingestort, scheelt dat een hoop zorgen.

De fritesaardappelen waren vorig jaar allemaal al verkocht. Nu de afzet door corona is ingestort, scheelt dat een hoop zorgen.

Mijn grote voorbeeld is …

“Terwijl ik gisteren op de trekker zat, heb ik hier lang over nagedacht maar er schiet me niet een persoon te binnen. Er zijn meerdere mensen waar ik wat van heb geleerd.”

Ik heb geduld, voor mijn vader is dat lastiger

Het mooiste werk vind ik …

“De oogst. Nee, toch het voorjaarswerk. Je bent dan zó bezig om het juiste moment te bepalen om te kunnen beginnen. Niet te laat, want dan mis je groeidagen, maar ook niet te vroeg, want dan is de bodem nog niet goed genoeg voor een mooi zaaibed. Het komt aan op geduld hebben. Ik heb dat wel, voor mijn vader is dat lastiger. Het voorjaarswerk maakt nu ook dat ik helemaal niet zo bezig ben met de impact van corona. Onze aardappelen hadden we vorig jaar allemaal al verkocht, die zorg heb ik niet. Misschien dat de afzet van de vroege plantuien straks problemen geeft, maar ik ben er toch vrij nuchter onder.”

Marvin is geen liefhebber van poetsen, meestal doet zijn vader dat maar niet altijd.

Marvin is geen liefhebber van poetsen, meestal doet zijn vader dat maar niet altijd.

Ik heb een hekel aan …

“De trekker poetsen. Hem afspuiten met de hogedrukspuit gaat nog wel, maar het echte poetsen, is niet mijn ding. Meestal ontspring ik de dans omdat ik dan weer naar school moet. Dan doet mijn vader het.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Stop ik het in de bedrijfsovername. Als dat rond is, zou ik investeren in land als dat te koop komt. En in een update van het machinepark.”

De grond is op sommige plekken zwaar, tot wel 50% afslibbaar. Marvin vindt het de moeite waard daarmee aan de slag te gaan.

De grond is op sommige plekken zwaar, tot wel 50% afslibbaar. Marvin vindt het de moeite waard daarmee aan de slag te gaan.

Over 5 jaar dan …

“Ben ik klaar met school, zit ik in de maatschap en is het overnameproces verder gevorderd. Misschien dat ik dan ook buiten de deur werk, liefst bij een ander akkerbouwbedrijf in binnen- of buitenland.”

Het voorjaarswerk vindt Marvin het mooist om te doen vanwege de focus op het juiste beginmoment.

Het voorjaarswerk vindt Marvin het mooist om te doen vanwege de focus op het juiste beginmoment.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.