Foto: Henk Riswick BoerenlevenAchtergrond

2006: Dienst Regelingen ging ook op zaterdag open

Er waren zóveel vragen over de Gecombineerde opgave dat de helpdesk voor het eerst op zaterdag openging.

Van de meeste boeren was en is het geen grote hobby: het invullen van de jaarlijkse Gecombineerde opgave. Het voorjaarswerk lonkt en dat kreeg voorrang. Als ze er eindelijk voor gingen zitten, doemden tal van vragen op waarvoor ze hulp zochten bij de telefonische helpdesk van Dienst Regelingen (DR). Daar was het dan zó druk dat de vragenstellers lang in de wacht stonden. In 2006 ging het ook zo. Boeren hingen eind april massaal aan de lijn. Mocht je percelen waarop een minicamping gevestigd was nou wel of niet meetellen voor de toeslagrechten? En als DR ergens een are te weinig had ingetekend, mocht je die dan ter compensatie zelf ergens anders bij aanplakken?

Dagen in de wacht

Boeren die het loket belden, kwamen meestal in de wacht te staan. Niet een paar minuten, maar uren en soms duurde het dagen voor ze een medewerker te pakken kregen. De tekst van het bandje dat het bedrijvenloket afdraaide, konden ze na verloop van tijd dromen: ‘Het is nu erg druk, u kunt beter op een ander moment terugbellen.’

Lees verder onder foto

Boeren hingen eind april massaal aan de lijn met vragen over onder meer het opgeven van percelen. - Foto: Henk Riswick

Boeren hingen eind april massaal aan de lijn met vragen over onder meer het opgeven van percelen. – Foto: Henk Riswick

Alleen logo zichtbaar

Boeren die hun aangifte op papier deden, hadden er een hele kluif aan, maar via internet ging het niet veel beter. In de brief met aanmeldgegevens stelde DR al dat de bedrijfsgegevens via het knopje Mijn Dossier niet altijd oproepbaar waren. Dat bleek, boeren kregen niet zelden een leeg scherm te zien met alleen het logo van het ministerie in beeld. Dat probleem deed zich niet alleen op voorspelbaar drukke momenten voor, ook midden in de nacht of tijdens het weekeinde was de website van het ministerie slecht of niet bereikbaar.

Om de stroom bellers beter te kunnen helpen, kondigde DR aan om het vragenloket ook op zaterdagen open te stellen. Zaterdag 29 april, vandaag 14 jaar geleden, gebeurde dat voor het eerst.

Beheer
WP Admin