Boerenleven

Foto & video 8 reacties

Opvolger Jan: ‘Zo machteloos als je gewassen kapot gaan’

Opvolger Jan wil bedenken hoe hij kan omgaan met droogte. ‘Beregenen kan hier namelijk niet.’

Jan op ’t Hof (20) studeert tuin- akkerbouw, richting agrarisch ondernemerschap bij Aeres Hogeschool in Dronten. Jans vader en oom hebben in maatschap in Sirjansland (Zld) 140 hectare akkerbouw met 1:4 fritesaardappelen, tarwe, uien, suikerbieten, graszaad en erwten voor zaaizaad. De vader van Jan doet het meeste dagelijkse werk, Jan zijn oom gaat vooral over de gewasbescherming. Als Jan tijd heeft, springt hij bij waar nodig. Tijdens het planten, zaaien en oogsten helpt iedereen elkaar. Zijn moeder springt dan ook bij. “Zij kan ook trekker rijden.”

Jan op ’t Hof (20) woont in Sirjansland (Zld). Zijn vader en oom hebben in maatschap een akkerbouwbedrijf van 140 ha. - Foto's: Peter Roek
Jan op ’t Hof (20) woont in Sirjansland (Zld). Zijn vader en oom hebben in maatschap een akkerbouwbedrijf van 140 ha. - Foto's: Peter Roek

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Het areaal zou ik wel iets willen uitbreiden. En ik wil nadenken over hoe ik kan omgaan met het feit dat we hier niet kunnen beregenen. Het slootwater is brak en vooral tijdens droogte neemt het zoutgehalte toe. Nee, ik zou niet overstappen op zilte gewassen, daar zie ik nu de meerwaarde nog niet zo van. We ploegen al zeven jaar niet meer en daardoor neemt het organischestofgehalte wel toe. Daardoor houdt de bodem meer vocht vast, maar het effect is niet heel groot. De ploeg hebben we in elk geval nog en wie weet komt die op termijn ook wel weer uit de schuur als het verbod op Roundup er komt. Ik zou niet weten hoe we anders de onkruiddruk laag kunnen houden.”

Door de week zit Jan op kamers in Dronten maar in zijn vrije tijd is hij thuis en helpt dan mee waar het nodig is.
Door de week zit Jan op kamers in Dronten maar in zijn vrije tijd is hij thuis en helpt dan mee waar het nodig is.

Mijn grote voorbeeld is ...

“Mijn opa. Hij is 94 jaar geworden en tot op het laatst was hij enorm betrokken bij het bedrijf. Hij woonde in het dorp maar kwam vrijwel elke dag langs en als het even kon, hielp hij ook mee. Hij reed zelfs nog op de trekker of de heftruck. Als wethouder heeft hij ook voor de regio het nodige betekend. Al met al een heel bijzondere man.”

De hoofdtak van het bedrijf ligt bij de fritesaardappelen, die worden 1 op 4 geteeld.
De hoofdtak van het bedrijf ligt bij de fritesaardappelen, die worden 1 op 4 geteeld.

Het mooiste werk vind ik ...

“Oogsten. Je ziet dan het resultaat van een heel jaar werken. We zijn dan ook altijd met veel mensen bezig, de hele familie komt helpen en wij helpen hen ook weer. Het is echt een familiegebeuren en dat is erg gezellig. Als er dan op het eind een mooi product in de schuur ligt, dan geeft dat ontzettend veel voldoening.”

Een mooi product in de schuur hebben liggen, dat geeft Jan enorm veel voldoening.
Een mooi product in de schuur hebben liggen, dat geeft Jan enorm veel voldoening.

Ik heb een hekel aan ...

“Droogte, zoals de afgelopen twee zomers. Dat voelt zó machteloos. Je ziet je gewassen kapotgaan en je kunt er niets tegen doen. Ik ben niet snel uit het veld geslagen, maar dat is echt niet leuk.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Investeer ik dat in grond en in de overname. Voor mezelf? Misschien een weekje weg maar meer hoeft niet. Ik ben niet iemand die geeft om een dikke wagen of zo.”

Jan op de heftruck waar ook zijn opa nog tot op hoge leeftijd op reed. "Hij was enorm betrokken, een bijzondere man."
Jan op de heftruck waar ook zijn opa nog tot op hoge leeftijd op reed. "Hij was enorm betrokken, een bijzondere man."

Over vijf jaar dan ...

“Heb ik mijn opleiding afgerond, is het areaal wat uitgebreid en zit ik in de maatschap. Mijn oom is nu 64, ik zal steeds meer zijn werk overnemen zodat hij kan gaan genieten van het wat rustiger aan doen.”

Laatste reacties

 • juul loeffen

  Dag Jan een mooi familie bedrijf waar je trots op mag zijn .Ik hoop voor jou dat de
  ze traditie voortgezet mag worden met een partner die ook hart heeft voor het bedrijf dat maakt het plaatje helemaal compleet.

 • Drikus Dekker

  Hoi Jan ,prachtig mooi verhaal dat meen ik !! Zo iets moesten de burgers van dit land eens lezen ...wens je alle beste voor de toekomst en zorg dat het spul blijft draaien 👍👍

 • heineken4695

  Mooi Jan, ten aanzien van hoe om te gaan met droogte; scherp je scharen en gauw weer gaan ploegen!

 • husky

  @heineken4695, verklaar je nader...

 • Alco

  Je kan niet beregenen.
  Dan heb je daar de stress ook niet van.
  De laatste jaren lijkt beregenen een must, maar normaliter wordt er zoveel voor niets beregend.
  Je moet namelijk "op tijd" beginnen om zodoende niet te laat bij het laatste perceel te zijn.

 • Henkie H

  Jan een mooi artikel. Het niet kunnen beregen heeft beperkingen in de teelten. Als we hier uien willen blijven telen, hebben we zoet water nodig. Maar dit zal wel een strijd worden om hier zoet water in de sloot te krijgen. We moeten alles doen om met nieuwe technieken water vast te leggen. Voor jongeren is dit een mooi thema om mee bezig te zijn. Wij zijn ook met studenten aan het kijken, om hier iets mee te doen. En dan het Volkerak Zoomeer kan ons ook helpen, maar we moeten ons hier niet blind op staren. Jan veel succes in de zoektocht, samen komen we er wel.
  Groeten Kees Hanse.

 • J.M.

  Mijn ervaring is dat een droog jaar bijna altijd een goed jaar is, ik heb het liever dan een nat jaar.
  Zodra we het voor elkaar hebben dat we bv dmv druppelbevloeiing de gewassen ondanks droogte normaal kunnen laten groeien hebben we altijd topoogsten met als resultaat een lege portemonnee.
  Liever 40 ton van 30 ct dan 65 ton van 5 ct.
  Een boer bij mij in de omgeving zei altijd als je in de zomer loopt te grienen van de droogte dan loop tijdens het afleveren te lachen van de geldelijke opbrengst.

 • Bovée

  Prachtig verhaal,maar wat erg dat je altijd van het weer aanhankelijk moet zijn.
  Voor jou ligt hopelijk een mooie toekomst open!! Hopelijk dat je dit bedrijf in alle glorie mag voort zetten.Voor jou veel doorzettings vermogen,mooie opbrengsten en prijzen waar we nu niet zo trots op mogen zijn. Succes

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.