Foto: Peter Roek BoerenlevenFoto

Opvolger Jan: ‘Zo machteloos als je gewassen kapot gaan’

Opvolger Jan wil bedenken hoe hij kan omgaan met droogte. ‘Beregenen kan hier namelijk niet.’

Jan op ’t Hof (20) studeert tuin- akkerbouw, richting agrarisch ondernemerschap bij Aeres Hogeschool in Dronten. Jans vader en oom hebben in maatschap in Sirjansland (Zld) 140 hectare akkerbouw met 1:4 fritesaardappelen, tarwe, uien, suikerbieten, graszaad en erwten voor zaaizaad. De vader van Jan doet het meeste dagelijkse werk, Jan zijn oom gaat vooral over de gewasbescherming. Als Jan tijd heeft, springt hij bij waar nodig. Tijdens het planten, zaaien en oogsten helpt iedereen elkaar. Zijn moeder springt dan ook bij. “Zij kan ook trekker rijden.”

Jan op ’t Hof (20) woont in Sirjansland (Zld). Zijn vader en oom hebben in maatschap een akkerbouwbedrijf van 140 ha. - Foto's: Peter Roek

Jan op ’t Hof (20) woont in Sirjansland (Zld). Zijn vader en oom hebben in maatschap een akkerbouwbedrijf van 140 ha. – Foto’s: Peter Roek

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Het areaal zou ik wel iets willen uitbreiden. En ik wil nadenken over hoe ik kan omgaan met het feit dat we hier niet kunnen beregenen. Het slootwater is brak en vooral tijdens droogte neemt het zoutgehalte toe. Nee, ik zou niet overstappen op zilte gewassen, daar zie ik nu de meerwaarde nog niet zo van. We ploegen al zeven jaar niet meer en daardoor neemt het organischestofgehalte wel toe. Daardoor houdt de bodem meer vocht vast, maar het effect is niet heel groot. De ploeg hebben we in elk geval nog en wie weet komt die op termijn ook wel weer uit de schuur als het verbod op Roundup er komt. Ik zou niet weten hoe we anders de onkruiddruk laag kunnen houden.”

Door de week zit Jan op kamers in Dronten maar in zijn vrije tijd is hij thuis en helpt dan mee waar het nodig is.

Door de week zit Jan op kamers in Dronten maar in zijn vrije tijd is hij thuis en helpt dan mee waar het nodig is.

Mijn grote voorbeeld is …

“Mijn opa. Hij is 94 jaar geworden en tot op het laatst was hij enorm betrokken bij het bedrijf. Hij woonde in het dorp maar kwam vrijwel elke dag langs en als het even kon, hielp hij ook mee. Hij reed zelfs nog op de trekker of de heftruck. Als wethouder heeft hij ook voor de regio het nodige betekend. Al met al een heel bijzondere man.”

De hoofdtak van het bedrijf ligt bij de fritesaardappelen, die worden 1 op 4 geteeld.

De hoofdtak van het bedrijf ligt bij de fritesaardappelen, die worden 1 op 4 geteeld.

Het mooiste werk vind ik …

“Oogsten. Je ziet dan het resultaat van een heel jaar werken. We zijn dan ook altijd met veel mensen bezig, de hele familie komt helpen en wij helpen hen ook weer. Het is echt een familiegebeuren en dat is erg gezellig. Als er dan op het eind een mooi product in de schuur ligt, dan geeft dat ontzettend veel voldoening.”

Een mooi product in de schuur hebben liggen, dat geeft Jan enorm veel voldoening.

Een mooi product in de schuur hebben liggen, dat geeft Jan enorm veel voldoening.

Ik heb een hekel aan …

“Droogte, zoals de afgelopen twee zomers. Dat voelt zó machteloos. Je ziet je gewassen kapotgaan en je kunt er niets tegen doen. Ik ben niet snel uit het veld geslagen, maar dat is echt niet leuk.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik dat in grond en in de overname. Voor mezelf? Misschien een weekje weg maar meer hoeft niet. Ik ben niet iemand die geeft om een dikke wagen of zo.”

Jan op de heftruck waar ook zijn opa nog tot op hoge leeftijd op reed. "Hij was enorm betrokken, een bijzondere man."

Jan op de heftruck waar ook zijn opa nog tot op hoge leeftijd op reed. “Hij was enorm betrokken, een bijzondere man.”

Over vijf jaar dan …

“Heb ik mijn opleiding afgerond, is het areaal wat uitgebreid en zit ik in de maatschap. Mijn oom is nu 64, ik zal steeds meer zijn werk overnemen zodat hij kan gaan genieten van het wat rustiger aan doen.”

Beheer
WP Admin