Boerenleven

Foto & video 1 reactie

Opvolger Klaas: het is erg spannend waar het heen gaat

Fokkerij is de grote passie van opvolger Klaas. Maar de toekomst van het bedrijf is ongewis.

Klaas Wietsma (24) heeft in maatschap met zijn ouders 135 melkkoeien op 80 hectare, waarvan 30 hectare is gepacht. Het bedrijf staat in Ouwsterhaule (Fr.), Klaas woont met zijn vriendin iets verderop, in Sintjohannesga. In grote lijnen verzorgt Klaas’ moeder de jonge kalveren, zijn vader melkt meestal, regelt de boekhouding en zorgt voor het onderhoud aan machines. Klaas zelf zorgt voor het landwerk en de dierverzorging; onder andere het voeren, bekappen en insemineren. “Maar we stemmen steeds onderling af en we kunnen elkaar aanvullen en vervangen als het nodig is.”

Klaas Wietsma (24) woont met zijn vriendin in Sintjohannesga, het bedrijf melkvee dat hij met zijn ouders heeft, staat in Ouwsterhaule (Fr.). - Foto's: Mark Pasveer
Klaas Wietsma (24) woont met zijn vriendin in Sintjohannesga, het bedrijf melkvee dat hij met zijn ouders heeft, staat in Ouwsterhaule (Fr.). - Foto's: Mark Pasveer

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Als mijn ouders een stap terug doen, moet ik bedenken hoe ik dan het werk rond wil zetten. Zoals ik er nu in sta, denk ik dat er melkrobots komen. De huidige melkstal is een 2 x 8 visgraat uit 1978, melken en schoonmaken neemt zo’n 5,5 uur per dag in beslag. Als ik daar tijd kan besparen, kan ik die elders inzetten.”

Mijn grote voorbeeld is:

“Dat heb ik niet. Ik ben geïnteresseerd in allerlei verschillende mensen en wil van iedereen wel leren.”

135 melkkoeien telt het bedrijf, van de 80 hectare grond is 30 ha gepacht. Het is onzeker of ze die grond kunnen blijven gebruiken.
135 melkkoeien telt het bedrijf, van de 80 hectare grond is 30 ha gepacht. Het is onzeker of ze die grond kunnen blijven gebruiken.

Het mooiste werk vind ik:

“De fokkerij. Ik wil graag koeien fokken met een bovengemiddelde score voor exterieur, betere gezondheidskenmerken, hoger eiwitpercentage, maar vooral ook een koe die boven het bedrijfsgemiddelde produceert. Dat zit nu op 8.500 liter per koe. Dat verhogen is nog niet zo makkelijk, omdat we zoveel mogelijk eigen ruwvoer willen inzetten. Maar 30 hectare pachtgrond ligt op een voormalige vuilstort en dat geeft wat beperkingen. De kwaliteit gras die daar vanaf komt, is niet heel geweldig. Daar is de pacht dan ook naar.”

De melkproductie is nu gemiddeld 8.500 liter per koe. Van Klaas mag dat wel iets omhoog.
De melkproductie is nu gemiddeld 8.500 liter per koe. Van Klaas mag dat wel iets omhoog.

Ik heb een hekel aan:

“Een zieke koe. Ik doe er alles aan om zo’n dier weer beter te krijgen en als dat lukt, is het hartstikke mooi. Maar soms lukt het niet en dan baal ik echt.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan:

“Investeer ik dat in grond, gebouwen en arbeidsverlichting; melkrobots en wie weet een mini-shoveltje. Ik vind dat je geld slim in moet zetten, dat je er rendement op moet draaien, zodat ik het later iets rustiger aan kan doen.”

Fokkerij is iets waar Klaas zich graag mee bezighoudt. Hij streeft naar een duurzame koe die op alle terreinen boven het gemiddelde scoort.
Fokkerij is iets waar Klaas zich graag mee bezighoudt. Hij streeft naar een duurzame koe die op alle terreinen boven het gemiddelde scoort.

Over vijf jaar, dan:

“Lastig te zeggen. We pachten 30 hectare en de verpachter wil daar zonnepanelen op gaan zetten. Wij zouden dan veel grond kwijtraken en daardoor, als gevolg van de nieuwe regelgeving, koeien moeten wegdoen. Grond terugkopen of huren kan wel, maar dat is duurder. Ik wil mijn ouders ook een goed pensioen meegeven én een bedrijf overhouden dat ik kan doorontwikkelen. Het is allemaal erg spannend waar het heen gaat, gelukkig willen het dorp en de verpachter ook dat wij niet aan het kortste eind gaan trekken. En gaan wij er alles aan doen om boer te blijven.”

Eén reactie

  • PieterXT

    Wat een realisme en verstand. Ik hoop van harte dat, ook al vind je het “spannend” je een toekomst hebt op en met je bedrijf. En je ouders van een goed pensioen kunnen genieten en trots naar je kunnen kijken. Zet’m op en alle succes!

Of registreer je om te kunnen reageren.