Redactieblog

7 reacties

‘Krijgt boer nog vieze handen?’

Meer computers schuren met de behoefte aan menselijke maat.

Computerbedrijf IBM liet in 1983 de eerste personal computer in Nederland zien. Een ietwat lomp apparaat dat bestond uit een beeldscherm met een toetsenbord eraan vast. Computers bestonden al wel, maar het waren enorme dingen zonder beeldscherm. Ze stonden veelal bij grote bedrijven en fungeerden als datacentra. Banken, laboratoria, ze hadden allemaal al computers, maar bij de boeren thuis stond er niets. Tot 1983 dus en toen ging het snel. De personal computer kwam, zag en overwon.

Verlanglijstje van een akkerbouwer

In een oude Boerderij uit 1984 kom ik een bedrijfsreportage tegen gemaakt bij een akkerbouwer die juist zo’n ding had aangeschaft. Hij spreekt over micro-elektronica en een minicomputer en omdat er destijds nog geen programma’s bestonden gericht op de akkerbouw, ging hij zelf met een programmeur aan de slag. Zijn verlanglijstje loog er niet om. Op die minicomputer wilde hij zijn perceelsregistratie kunnen doen, hij wilde gekoppeld worden aan het BLGG in Oosterbeek zodat de pc gerichte bemestingsadviezen kon geven. Ook wilde hij alle kosten inzichtelijk kunnen maken, tot op gewasniveau. Op de wensenlijst stond ook een programma dat de bewaring van de aardappelen zou kunnen regelen en een programma dat kon bepalen wanneer het beste moment was om de aardappelen te verkopen.

Inmiddels kan ik me niet meer voorstellen hoe ik ooit zonder pc en internet kon

Ik moest het verhaal twee keer lezen. Dit was dus eind 1983! “We kunnen straks niet meer zonder computer”, zei hij ook nog. En toen moest het internet nog komen. Ik herinner me een journaaluitzending waarin verteld werd dat je daarmee vanuit je luie stoel kon rondsnuffelen in de bibliotheek van Amerika. Ik geloof dat ik thee ben gaan zetten, want ik kon me er helemaal niets bij voorstellen. En inmiddels kan ik me niet meer voorstellen hoe ik ooit zonder pc en internet kon.

Dienstverlenende apparaten

De huidige computers zijn vooral dienstverlenende apparaten. Handig en onmisbaar, maar ooit zullen ze – net als die pc’s uit 1983 – in een museum staan, verdrongen zijn door robots en kunstmatige intelligentie. Je hoeft straks niet meer de veearts te bellen, de koe of het varken staat zelf in verbinding met de praktijk of het lab. Krachtvoer op? De silo geeft zelf een seintje naar de voerfabriek. Onkruiddruk te hoog? Pleksgewijs te weinig mest? Aardappelen klaar om te rooien? Check, wordt geregeld.

Zorgen over toekomst

Fascinerend maar het heeft ook iets griezeligs. Ik spreek regelmatig boeren die zich afvragen wat hun rol nog is bij dit alles. Krijgen ze zelf nog wel vieze handen? En er is nog iets: de maatschappij. Die is nu al niet erg gecharmeerd van de toenemende grootschaligheid, de menselijke maat moet terug. Maar rijmt dat wel met de kilheid van kunstmatige intelligentie? Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Misschien is er een boer(in) in de zaal die wel een idee heeft, net zoals die akkerbouwer uit 1984?

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Margreet. Leuk stuk om verder over te filosoferen met boeren en burgers. Ik denk dat hoe meer kunstmatige intelligentie hoe meer kapitaalsbehoefte maar tevens wordt de boer steeds afhankelijker van leveranciers die al je data koppelen aan hun dienstverlening. Om alle hierbij horende kosten te dekken, zal een schaalvergroting moeten plaats vinden. We moeten niet vergeten dat kunstmatige intelligentie net als de al oude PC een zeer kort leven beschoren is en na enkele jaren weer vervangen moet worden en zelf geen waarde meer heeft zoals een afgeschreven trekker of koe. Vergelijk het met de steeds oplopende kosten van onze Gemeentes of Belastingdienst en nog steeds falende service aan de aan de bewoners, die wel steeds een stijgende kosten mogen ophoesten.

 • De kosten worden te hoog om te concurreren met het buitenland, en wat denkt u van de handel;juist die gaat winkelen over de grens!

 • agratax(1)

  @01:04. Dat over de grens winkelen is zeker in de grensstreken al gaande. Maar wat erger is de inkopers van de grootgrutters gaan echt niet ons zgn. milieu en diervriendelijke producten alleen in de schappen leggen, maar ergens tussen de goedkope import want het gross van de consumenten heeft het geld niet voor de duurdere kringloop en biologische producten. Helaas dit wenst Den Haag in zijn enthousiasme niet te erkennen.

 • Alco

  De Grootgrutters leggen in de schappen wat "verkocht"wordt.
  Zo simpel is het. Al is dit een keurmerk met duizend sterren of ver weg uit Verweggistan. Het maakt hun niets uit.

 • Noordam2

  Al die IT geeft juist enorme kosten besparing, wij zouden op ons akkerbouw bedrijf van 800 Ha veel meer machines moeten hebben met bijbehorende mensen maar ook door al die technologie kunnen we vrij gemakkelijk aan kwaliteitseisen voldoen die vaak toch door de afnemers financieel worden gewaardeerd! Het gaat te ver om hier in detail alles uit te leggen maar voor ons is het een zegen al die computers. Dat vind deze schrijver van 69 jaar

 • Waarom heb je dan 800 ha nodig?

 • Noordam2

  Efficiënt misschien? Het is overigens geen heilig moeten maar op die opp is it wel heel handig en zeker rendabel!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.