Boerenleven

Achtergrond 7 reactieslaatste update:5 mrt 2018

IJskoud, maar het boerenwerk gaat door

Met een hittekanon, stapels strobalen, muts en een glaasje Jägermeister doorstaan boeren en hun vee de kou.

Het boerenwerk gaat altijd door, ook als het 10 graden vriest en er een ijzige noordoostenwind staat. Met een muts op wordt er gewoon gemolken.

De kou betekent wel extra werk, bijvoorbeeld om waterbakken en melkinstallaties ijsvrij te houden. Pasgeboren lammeren krijgen extra warmtelampen en voor kalfjes is extra aandacht. Zo kreeg een kalfje bij de familie Hanenberg in Erp (Noord-Brabant) een lekkere winterjas aan.

Tevens werd de melkrobot extra verwarmd om bevroren leidingen te voorkomen, zoals bij de Sallandse Rudi Haarman die een hittekanon in de melkruimte zette.

Bij Mari Van Drunen in het Brabantse Drunen ging het even mis. Er bevroren een paar leidinkjes bij de robot. Maar na wat opstartproblemen, draait alles weer als een tierelier.

Bij Gerrit Wermink dienen de koeien zelf als kachel, met hun lichaamswarmte krijgen de temperatuur in de melkstal omhoog van onder het vriespunt tot 13 graden.

En ’s avonds na het werk? Dan vindt Gerrit het tijd voor een glaasje Jägermeister. Nu kan het, het is immers ijs- en ijskoud.

Foto: Gerrit Wermink
Foto: Gerrit Wermink

Familie Verweij in Dirksland (Zuid-Holland) hield de ijzige wind tegen met een muur van strobalen. Gluren bij de buren zit er voor de dieren even niet in, en met de trekker kunnen ze er ook niet handig langs, maar ja. Het is even niet anders.

IJskoud, maar het boerenwerk gaat door

Ook bij familie Keuper in Megchelen (Gelderland) stond de gure oostenwind pal op de openfrontstal. Een muur van strobalen verhinderde het ergste inwaaien. Evengoed bevroren de zelfdrinkers zodat grote zwarte cementbakken handmatig gevuld werden met warm water.


 • Open frontstallen staan vaak met de rug naar het westen en de open zijde naar het oosten. Om het jongvee een beschutting te bieden, heeft familie Keuper strobalen voor een deel van de stal geplaatst. Foto's: Jacco Keuper

  Open frontstallen staan vaak met de rug naar het westen en de open zijde naar het oosten. Om het jongvee een beschutting te bieden, heeft familie Keuper strobalen voor een deel van de stal geplaatst. Foto's: Jacco Keuper

 • Ook de drinkbakjes zijn bevroren. Water verstrekt familie Keuper in cementkuipen voor het voerhek.

  Ook de drinkbakjes zijn bevroren. Water verstrekt familie Keuper in cementkuipen voor het voerhek.

 • Het winterweer zorgt voor wat extra werk, maar het vee oogt tevreden.

  Het winterweer zorgt voor wat extra werk, maar het vee oogt tevreden.

Ondanks de hinder, is er ook ijspret. Zo ging boerin Heleen Lansink in Haaksbergen (Overijssel) met de kinderen Sanne, Mieke, Vera en Thijs het ijs op. Niks ijsbaan, gewoon een natuurgebiedje in de buurt waar het ijs na een paar nachten stevige vorst dik genoeg was. Koud hadden ze het niet, van schaatsen krijg je het immers lekker warm.

Koud maar gezellig; in de Friese Jan Durkspolder werd in allerlijl een agro-koek en zopie neergezet. Nadat de trekker een dikke deken om de motorkap had gekregen, kon de vlag uit. It giet oan! Toch nog. - Foto: Johan Oppewal
Koud maar gezellig; in de Friese Jan Durkspolder werd in allerlijl een agro-koek en zopie neergezet. Nadat de trekker een dikke deken om de motorkap had gekregen, kon de vlag uit. It giet oan! Toch nog. - Foto: Johan Oppewal

Laatste reacties

 • koestal

  Ook Beerenburg is niet verkeerd met die kou !

 • WGeverink

  Bij ons is het na een periode van "kou" weer flink opgewarmd en mogen we de komende tijd genieten van prachtige dagen met een graad of vijf onder nul overdag naar tussen 10 tot 15 graden onder nul s'nachts.

 • el

  Jij zult wel veel Beerenburg nodig hebben@ WGeverink!

 • gerben5

  Geverink hoe koud is het geweest dan bij jullie?

 • melkveehouder .

  Brrrr, wat een kou. Om op te warmen heb ik de vrieskist open gezet zodat er wat warme lucht in huis kwam😂

 • WGeverink

  Elke winter krijgen we een handvol dagen met extreme kou. De koudste nacht zover deze winter was -39C zonder de wind chill. Rond het middaguur is het dan opgewarmd naar zo'n -20 of -25C. We weten dat deze temperaturen elk jaar voorkomen. Alles is er op gemaakt en we houden er rekening mee. Bij ons in huis is het in ieder geval altijd zomer. Met dergelijke temperaturen kun je inderdaad opwarmen in een diepvries @melkveehouder. Gelukkig komt er bijna elk jaar ook een mooie zomer achteraan als goedmakertje. En @ el, voor mij geen Berenburg maar gewoon een lekker pilsje.

 • wmeulemanjr1

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.