Boerenleven

Achtergrond 2 reacties

Mijn verandering: Van total loss naar nieuw bedrijf

Na jaren onderhandelen met de NAM zijn ze er eindelijk uit. Straks staat er een nieuw bedrijf.

In augustus 2012 kwam de boerderij van de familie Wigboldus in een pilot van de NAM. De boerderij staat in het aardbevingsgebied en heeft veel schade. Versterken is geen optie meer, de boerderij moet gesloopt worden. Zoon Willard, die samen met zijn broer Henk (25) de boerderij gaat overnemen, is de zevende generatie boer in de boerderij die al 200 jaar in de familie is. Aangezien vader Jan (65) voorzitter is van het Groninger Gasberaad, de samenwerking tussen maatschappelijke organisaties in het aardbevingsgebied, nam zoon Willard plaats aan de onderhandelingstafel. Hij was toen 18 jaar. “Daar moesten ze even aan wennen, maar ze namen me al snel serieus, omdat ik behoorlijk technisch ben.”

Dit artikel maakt deel uit van het kerstthema van Boerderij.

Total loss

“De eerste deskundige zei, nadat hij een kwart van de boerderij had gezien: haal maar een shovel, de boerderij is total loss. Dat deed zeker wat met ons.” Maar alles duurt inmiddels al zo lang, dat ze wel aan het idee zijn gewend.

Bij overleg over aardbevingsschade draait het bij iedere scheur om de vraag of de aardbevingen door gaswinning de oorzaak ervan zijn. Na vierenhalf jaar overleggen vond de familie het welletjes en accepteerde een bod van de NAM. De oude boerderij wordt gesloopt en er komt een nieuw, aardbevingsbestendig, bedrijf. Willard: “Het heeft genoeg slapeloze nachten gekost, dus het was een geruststelling om dit akkoord te hebben.”
Artikel gaat verder onder de foto.

Willard Wigboldus (23) woont in Garmerwolde (Gr.). Hij fokt stieren, houdt 40 melkkoeien, 60-70 stuks jongvee en 230 schapen op 38 hectare eigen grond en 10 hectare huurland. - Foto: Jan Willem Schouten
Willard Wigboldus (23) woont in Garmerwolde (Gr.). Hij fokt stieren, houdt 40 melkkoeien, 60-70 stuks jongvee en 230 schapen op 38 hectare eigen grond en 10 hectare huurland. - Foto: Jan Willem Schouten

Nieuwbouwopties

Met de deal alleen waren ze er nog niet. Voor nieuwbouw volgden er gesprekken met de gemeente en de provincie over milieu en contouren. De huidige plek is te dicht bij de woonhuizen die recentelijk om de boerderij gebouwd zijn. De familie werkte diverse nieuwbouwopties uit. Na anderhalf jaar overleg is er vanuit de overheid een ‘go’ om hun voorkeursoptie verder uit te werken, waarbij de nieuwbouw verder naar achteren geplaatst wordt. Er zijn plannen voor een woonproject op de huidige locatie.

‘We willen geen grootschalig bedrijf’

Meer koeien

Ondanks 6 jaar onderhandelen, klinkt Willard energiek en opgewekt. “Eerst krijg je van alles over je heen, maar we zien het nu ook als een kans. We gaan van een total loss pand naar een modern en efficiënt bedrijf.” De broers willen het aantal schapen terugbrengen tot honderd en groeien naar zestig melkkoeien. “We willen er geen grootschalig bedrijf van maken.”

Melkrobot

De afgelopen jaren bekeek Willard zeker 50 agrarische nieuwbouwprojecten. Hij ontwierp zelf de basis voor de nieuwbouw en stuurde zijn plan naar de architecten, die hun stempel erop mogen drukken. Het nieuwe gebouw moet aardbevingsbestendig worden. De familie kiest voor de lichtere, flexibele, oplossing: de schuur wordt een volledig vrije overspanning met houten spanten, erin komen een potstal en een melkrobot. “Het gebouw moet een vriendelijke, warme uitstraling krijgen.” Het duurt nog zeker anderhalf jaar voordat er ook maar een paal in de grond gaat. “Er staat nog niks op papier, maar we kunnen verder met het uitwerken van het plan. Het is zaak om binnen de lijntjes te kleuren.”

‘Van NAM tot dam zijn we dan een jaar of 8 bezig’

Wachten op vergunning

De komende tijd moeten de voorwaarden voor verplaatsen van het bedrijf, een nieuw bestemmingsplan en bouwvergunningen geregeld worden. “Van NAM tot dam zijn we dan een jaar of 8 bezig.” Het is afwachten of de oude boerderij het zo lang houdt, want de aardbevingen gaan door. “Wij zijn te nuchter om ons onveilig te voelen. De boerderij is slecht, maar het dak komt nog niet direct naar beneden.” Toch willen ze niets liever dan starten met de bouw. “Als we vandaag de vergunning krijgen, waren we gisteren begonnen.”

Dit is het laatste artikel in deze kerstserie. Klik op onderstaande afbeelding om naar de kerstpagina van Boerderij te gaan. Daar staan alle kerstverhalen. Het complete kerstthema is ook te lezen in het digitale magazine.

Laatste reacties

  • 0064376

    De keus van een potstal zou ik je niet aanraden.

  • koestal

    veel succes na al deze ellende

Of registreer je om te kunnen reageren.