Boerenleven

Achtergrond 11866 x bekeken 2 reacties

Meer robots, toch is de boer niet overbodig

Ronald Wolters, melkveehouder en akkerbouwer, heeft een melkrobot, mestrobot en een voerrobot.

"Dertien jaar geleden begonnen we met een melkrobot. Daarna kwam de mestrobot en sinds twee jaar hebben we nu een voerrobot. Onze zelfrijdende voermengwagen was aan vervanging toe. We hebben toen gekozen voor een robot. Het is een geweldige machine, hij voert veel preciezer en frequenter dan wij dat konden."

Ronald Wolters heeft in Marknesse (Fl.) met zijn ouders een bedrijf met 250 koeien en een tak akkerbouw. Ze hebben onder meer een voerrobot. - Foto: Jan Willem Schouten

Verbeterpunten

"Het is een vrij nieuw soort robot; de kinderziektes zijn er uit, maar er zijn nog wel verbeterpunten. Of ik er stress van heb? Echt niet, er zijn regelmatig updates en dan is er ook echt wat verbeterd. Eén keer hebben we een grote storing gehad. Op zondagavond werd ik gebeld en zag ik dat het mis was. Dit was geen storing die 1-2-3 opgelost kon worden. Eerst dacht ik, ik zeg het nu even netjes: 'ooooo wat vervelend'. Maar veel tijd om na te denken heb je niet in zo’n situatie, je moet rustig blijven en meteen handelen. Binnen het uur was er een monteur en de volgende dag waren ze met vijf man aan het sleutelen. Een groot deel van het systeem is vervangen en die avond liep hij weer. In de tussentijd heb ik zelf gevoerd, met de mini-shovel. De rantsoenen waren niet optimaal, maar de dieren hadden te vreten.

In noodgevallen red ik me dus, maar mocht het langer duren dan moet ik iemand inhuren om gemengd te voeren. Anders merk je het aan de productie en de gezondheid van het vee."

Werk is anders geworden

"De voerrobot rijdt over het erf, maakt zelf de staldeur open, vult zelf voer bij, het is een autonoom werkend systeem. Maar ik zie hem niet als medewerker. Ik praat er ook niet tegen, kom op zeg. Het is en blijft een machine.

We zijn op ons bedrijf behoorlijk gerobotiseerd. Ik vind het wel lekker dat robots bepaalde vaste taken overnemen. Mijn werk is daardoor anders geworden, meer controlerend. Nee, ik wordt niet overbodig, juist niet. Ik ben degene die hem moet instellen, ik ben ook degene die problemen moet oplossen. Je blijft er als boer bij nodig, de robots voeren en melken niet voor ons, wij melken en voeren met de robots."

'Voor ons zijn robots de toekomst'

"Als er meer robots voor de melkveehouderij beschikbaar komen, dan sta ik daar zeker voor open. Arbeid is duur in Nederland en robots maken dat wij toch een bedrijf van deze omvang kunnen runnen. Voor ons zijn robots de toekomst."

Laatste reacties

  • geene351

    De robot melkt de koeien en de lely de boer

  • Rebbie

    Lees eerst het contract door van Lely voordat je over gaat tot aanschaf je kunt er niet meer zomaar vanaf als het niet werkt. Dit heeft een bedrijf hier in de buurt ook gemerkt met zijn Vector.

Of registreer je om te kunnen reageren.