Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

Weinig suiker in de bieten

De suikerbieten zijn niet erg zoet. Het gemiddelde suikergehalte in de bieten is gedaald naar 16,2% in de campagne tot en met 2 januari.

Dat is erg laag. In de oogst van 2002 kwam het gemiddelde suikergehalte aan het eind van de campagne uit op 16,1%. In de zeventien jaar daarna was dat altijd hoger, tot de oogst van 2020. In al die jaren sprong oogst 2009 eruit met een gemiddeld suikergehalte van 17,7%.

11,6% tarra

Met de bieten gaat 11,6% tarra mee naar de fabrieken van Cosun Beet Company, blijkt uit de laatste campagnecijfers. De bieten zijn schoner dan die van de vorige oogst toen het gemiddelde tarra uiteindelijk uitkwam op 12,1%. Het gemiddelde van de laatste vijf jaar (oogst 2015 t/m 2019) kwam uit op 10,7% tarra. De winbaarheid is met 89,6 vergelijkbaar met die van vorig seizoen (89,6).

Laatste reacties

 • Vhouder

  was een waardeloos bieten jaar

 • Kippenboerke

  Wat is het gevolg: Geen plus op de basis bieten prijs, maar een min. Want de heren moesten zo nodig naar 17% LLB ofwel 170kg per ton bieten. Elke bietenteler denkt nu potverdikkie, weer een lagere prijs door aftrekposten. Nee, dat stimuleert Cosun!!!

 • Gertjan smit

  @vleeskipje ik ga er vanuit dat cosun hetzelfde bedrag uitkeert (in totaliteit) of er nu afgerekend word op 16% of op 17%. Het is alleen niet leuk op een aftrekpost te zien.

 • basssie

  IDD helemaal mee eens!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Alex63

  Onze eigen mensen hebben zitten te slapen om akkoord te gaan met die 17% was nergens voor nodig 17% was zeker geen gemiddelde. Dit om hun pluche veilig te stellen want tegengas geven da vinden ze nergens leuk als je in een soort van vertrouwenscommissie zit en ja dan zou je wel eens op een zijspoor gezet kunnen worden dus ja deze mensen zelf hadden wel wat te verliezen. Hetzelfde bedrag zal worden uitgekeerd in totaliteit dat weet ik zo net nog niet want waarom waren ze dan zo hulzig om het % op te krikken ik ben echter te lomp om dat te kunnen uitzoeken,

 • lelyfarm

  zaai zoete biet betaseed 4190 hrc wij hadden 17.91 s 90.5 win en 87 netto wortel 15 december geleverd maar de ziekte druk speelt een grote rol en ook moet je deze bieten zuinig bemesten de 17% zijn inderdaad hoog

 • Kippenboerke

  Alex 63, dat van dat pluche vind ik niet relevant. De beleidsmakers van Cosun hebben te enthousiast gedacht dat de suikergehalte's wel even zouden stijgen in de toekomstige tijd, en hebben de bestuursraden die daarover uiteindelijk moesten beslissen dus verkeerd geïnformeerd. Ik moet eerlijk zeggen, daar zitten vaak mensen in met een HBO achtergrond en het blijkt maar weer dat die ook fouten maken. Misschien nog wel meer dan de gewone praktijkboer. In ieder geval zijn we mooi opgescheept in de toekomst met deze 17% gemiddelde en krijgen we de meeste jaren aftrek op de suikernota ipv een premie. Dat is voor de inspiratie van de suikerteler gewoon slecht.
  De heer Smit zou periodiek (4 weken) zijn loonstrookje gebaseerd moeten hebben op 300 uur werken voor een afgesproken bruto uurlooon, en dan trekken wij als zijn werkgever er per periode 148 uur af en komen zo op 152 uur. Bovenaan staat dan bijvoorbeeld 300 uur maal € 33,33 = € 10000,- en dan gaat er 148 maal € 33,33 = € 4933,33 van af. Op het loonstrookje kan hij dan zien dat ie ook 37 uur meer per week had kunnen werken, dan had ie die € 10000 gehad. Met andere woorden beter je best doen als je die tien mille wilt verdienen.
  Dat is wat Cosun met de bietenafrekening doet.

 • Alex63

  Nou vleeskipje, geen probleem wat je niet relevant vindt hoor heb ook maar een mening maar misschien dat onze mensen het terug op de agenda kunnen krijgen?
  Ik ben het met u eens dat het zo slecht is voor de inspiratie van de teler. Wat u daarachter schrijft is voor uw rekening.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.