Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Grote aardappelen ‘omgekat’ tot mini-krieltjes

Voorgeschilde mini-krieltjes in de supermarkt zijn vaak geen kleine aardappeltjes, maar afgeronde blokjes die uit grote aardappelen worden gesneden.

Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch, in samenspraak met het Algemeen Dagblad. Foodwatch spreekt van misleiding van de consument en vindt dat fabrikanten grote aardappelen omkatten naar krieltjes, en zodoende consumenten misleiden. “Veel consumenten hebben het idee dat krieltjes kleine aardappelen zijn en kleinere producten worden vaak als smaakvoller gezien, zoals bijvoorbeeld cherrytomaten versus de grote ‘wasserbombe’ of een kleine biologisch kipfilet versus een waterige plofkip. Dan past het niet om consumenten hierover op het verkeerde been te zetten”, aldus Foodwatch. “De oplossing is simpel. Waarom niet gewoon eerlijk verkopen hoe het is, door het duidelijk te vermelden of dit bijvoorbeeld aardappelbolletjes of –blokjes te noemen.”

Geen geheim

De Vavi en supermarkten maken er overigens geen geheim van dat mini-krieltjes uit grote aardappelen zijn gesneden. “De naam ‘kriel’ is geen wettelijke benaming maar betreft een zogenaamde ‘volksnaam aanduiding’ voor kleinere aardappelproducten. Na het rooien van aardappelen worden aardappelen gesorteerd op maat, de kleinste aardappelen die volgens de huidige stand van techniek gesorteerd kunnen worden, worden over het algemeen als kriel of krieltjes ingezet. Voor de ‘minikrieltjes’ worden over het algemeen grotere aardappelen gebruikt welke vervolgens in blokjes worden gesneden en daarna worden afgerond”, legt aardappelbranchevereniging Vavi uit.

Reacties supermarkten

“Minikrieltjes worden gemaakt van grotere aardappelen die in de vorm en het formaat worden gesneden zoals de klant ze in onze winkels vindt’, reageert Jumbo. In iets andere bewoordingen zegt Aldi hetzelfde. Albert Heijn reageert: “Voor sommige koelverse aardappelproducten worden grotere aardappels bijgesneden om hier kleinere aardappeltjes van te maken. We noemen deze producten ook kriel-aardappeltjes omdat dit de aanduiding is voor kleine aardappelen die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden.” Plus gebruikt de productomschrijving ‘krieltjes’ voor kleine ronde aardappeltjes die voorgekookt worden verkocht. “Dit is een gebruikelijke naam in de markt voor dit product. De krieltjes worden gemaakt uit grotere aardappelen”, zegt Plus.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Inderdaad is dat geen nieuws en kan ieder kind bedenken dat er nooit zoveel "echte" kriel wordt geoogst als er wordt verkocht. Maar dan heeft de voedselwaakhond weer mooi wat te doen. Kunnen ze niet eens onderzoeken of de mei kersen wel allemaal in mei geplukt zijn?

 • romain1

  Beetje raar nieuws dat intussen ook de Belgische media heeft bereikt : bij ons worden deze aardappelen ook wel 'pommes parisiennes' genoemd, en in heel wat keukens vind je een 'parisienneboor' om 'krieltjes' uit aardappelen te 'boren'. By the way : we hebben in AH supermarkten in ons land ook 'Vlaamse' en 'Franse' friet, die noch uit Vlaanderen of Frankrijk komt ... moeten we dat ook onderzoeken ?

 • drikhend

  Minikrieltjes worden gemaakt van dikke aarappelen die niet geschikt zijn voor friet enz. Bv Hol zijn enz. Dit geeft veel verlies er blijft maar ongeveer 15 procent over van begin gewicht . Dus deze kunnen niet van de duurste aarappelen worden gemaakt die geschikt zijn voor friet .

 • Vhouder

  ik heb gehoord dat er in ossenstaart soep ook wel eens een koeienstaart word gebruikt schande

 • boerke brabant

  het schijnt dat negerzoenen......

 • jan4072

  Hoe worden echte kleine aardappels dan genoemd en verkocht?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.