Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Peulvrucht meest duurzame alternatief voor vlees

De huidige consumptie van vlees, wereldwijd, is niet duurzaam. Maar de duurzaamheidswinst van vleesvervangers valt vaak tegen. Peulvruchten scoren het best als het gaat om de milieu-impact van de productie.

Tegelijk krijgen peulvruchten de minste aandacht. Dat schrijven onderzoekers van onder meer Wageningen UR in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Trends in Food Schience & Technology.

Intensief bewerkingstraject

De onderzoekers bekeken vijf soorten vleesvervangers: Kweekvlees, insecten, algen, vegetarische vleesvervangers en peulvruchten. Uitgezonderd de peulvruchten zijn de prestaties op het gebied van duurzaamheid van deze vleesvervangers vaak nogal teleurstellend. Belangrijke oorzaak is het intensieve bewerkingstraject van de grondstoffen die voor deze producten nodig zijn. Ook zijn voor een grootschalige doorbraak als alternatief voedsel grote veranderingen nodig op technisch en maatschappelijk terrein.

De onderzoekers stellen vast dat bij de wijdverbreide hoge verwachtingen van vleesvervangers de peulvrucht als bestaand alternatief min of meer over het hoofd gezien wordt.

Laatste reacties

  • 0064376

    Peulen zijn het lekkerst met een goed stuk vlees erbij

  • WGeverink

    Er worden hier in Canada heel veel peulvruchten verbouwd. Allerlei bonen erwten kikker erwten linzen en noem maar op. Heel veel gaat voor export naar landen als India. Natuurlijk is er een hele boel product wat het stempel humane consumptie niet haalt. Er is product wat humane consumptie wel haalt maar geen behoefte aan is of waar men er niet voor wil betalen. Een hele boel product gaat daarom naar de voer markt. Het is verschrikkelijk moeilijk om granen en pulsen te verbouwen voor humane consumptie als er geen veehouderij is als plan B en humane consumptie echt de enige optie is dan sta je als boer met de rug tegen de muur. De veehouderij verwerkt alles waar de mens geen behoefte aan heeft . Daar wordt vlees van gemaakt waar wel weer behoefte aan is.

Of registreer je om te kunnen reageren.