Akkerbouw

Nieuws

Aardappelen langer rustig na MH-behandeling

Met een geslaagde MH-behandeling zijn aardappelen ook dit seizoen beter te bewaren.

Een aantal partijen blijft zelfs zonder aanvullende kiemremming tot in april kiemvrij. Dat meldt Arysta, de leverancier van de kiemremmer Royal MH. Maatschap Van den Eijnden in Halsteren (N.-Br.) leverde in april nog een partij Daisy fritesaardappelen die alleen in het veld behandeld zijn met de kiemremmer Royal MH aan McCain.

Effect van MH is goed

Het effect van MH is volgens Arysta cropmanager Leen Struik dit seizoen ondanks de droge en hete zomer gewoon goed. Op beregende percelen is de toepassing goed in te plannen. Een paar dagen na het beregenen, wanneer de aardappelen volop groeien, de MH spuiten zodat het gewas het middel goed opneemt en naar de knol transporteert. Dan kun je volgens Struik een eind komen. Daarbij spelen goede bewaaromstandigheden, zoals een constante bewaartemperatuur, ook een belangrijke rol.

Lees verder onder de foto

Goede bewaaromstandigheden, zoals een constante bewaartemperatuur, spelen een belangrijke rol bij het effect van een MH-behandeling. - Foto: Jan Willem van Vliet
Goede bewaaromstandigheden, zoals een constante bewaartemperatuur, spelen een belangrijke rol bij het effect van een MH-behandeling. - Foto: Jan Willem van Vliet

Aanvullende behandeling

Struik kent ook boxen met Agria’s die nog geen aanvullende behandeling hebben gehad. Daaronder zijn ook aardappelen van percelen die niet beregend zijn. De cropmanager benadrukt dat iedere partij anders is en dat er ook partijen zijn die al wel een aanvullende behandeling nodig hadden.

Sneller tot rust met nabehandeling

De ervaring is dat hoe beter de behandeling is geslaagd, hoe langer de aardappelen rustig blijven. Het middel breekt in de knol langzaam af waardoor het effect vermindert. Struik merkt ook dat met MH behandelde aardappelen met een nabehandeling weer sneller tot rust komen en de duurwerking van de nabehandeling ook langer is.

Of registreer je om te kunnen reageren.