Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Reinigingsprotocol voor schuren met chloorprofam

De Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) wil samen met andere Europese federaties van aardappelverwerkers een reinigingsprotocol opzetten om aardappelbewaarschuren vrij te maken van de kiemremmer chloorprofam.

Gebruik van chloorprofam als kiemremmer in aardappelen is vanaf teeltjaar 2020 in Europa niet meer toegestaan. Uit schuren waar ooit chloorprofam is gebruikt, komt deze stof nog lang vrij. Ook al worden aardappelen in deze schuren niet meer behandeld, dan kunnen ze nog sporen van chloorprofam bevatten.

Zorg voor inzicht over hoe om te gaan met chloorprofam(residuen)

Om te voorkomen dat aardappelen vanwege residuen van het dan verboden middel niet verwerkt mogen worden, zoekt de verwerkende industrie naar mogelijkheden om oude schuren te reinigen. De onderzoeksresultaten worden gedeeld met de Europese Commissie met het oog op een tijdelijke residulimiet voor consumptieaardappelen.

Vavi wil in maart 2020 een compleet beeld hebben van mogelijkheden om schuren te reinigen, de kosten daarvan en de effecten op de residuen in de aardappelen om vervolgens met een concreet telersadvies te komen.

Vavi adviseert telers om ook zelf een goed beeld te vormen van de gevolgen van de gewijzigde regelgeving rond chloorprofam en hoe deze op het eigen bedrijf ingepast kan worden.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Hopelijk is reinigen mogelijk. Zo niet dan moeten er sloop volgen en nieuw bouwen. Boeren hebben al niet genoeg kosten om aan alle Moderne Milieu eisen te voldoen. Wat vandaag door handel, industrie en Overheid wordt aangeraden als "De Oplossing" , wordt morgen verboden wegens "Voortschrijdend inzicht of omdat de Groenen het niet meer willen. De boer blijft met de kater zitten. Hopelijk is de Chloorprofam goed genoeg weg te poetsen, zodat de gebouwen nog lange tijd bruikbaar blijven.

 • TIMOTEUS

  Afgelopen winter mijn asbestdaken vervangen van de bewaarplaatsen en nu het volgende probleem weer , kunnen ze de asbestsanneerders weer omscholen om de boel te reinigen

 • norbertje

  Eerst verbieden en dan pas nadenken over een sanering. Wij gaan toch ook niet eerst oogsten en dan pas zaaien.Worden we alweer gepakt iedereen is het er weer mee eens.Hoor nergens dit moeten we niet doen we slikken het weer.

 • info36

  Het middel is 50 jaar voedselveilig geweest en nu ineens dit radicale gedrag.
  Iedereen blijft de weg kwijt geloof ik.

 • pinkeltje

  Ik durf nog wel frietjes te eten van aardappelen die uit een schuur komen waar nog sporen van Chloorprofam zijn te vinden. Maar ja, in het rubberen tegelparadijs moet iedere kans op wat voor risico dan ook tot nul worden terug gebracht, ook al zijn er niet genoeg cijfers achter de komma om het uit te drukken. Vinden regelgevers het raar dat boeren op enig moment genoeg wel genoeg vinden? Moeten de planken zeker ook naar de vuilverbranding worden afgevoerd?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.