Akkerbouw

Nieuws

Virus beschermt en verraadt de sluipwesp

Virussen van sluipwespen kunnen sluipwespenlarven zowel beschermen als verraden.

Deze ontdekking maakt de biologische bestrijding van koolwitjes met deze sluipwespen extra complex. Die bevinding publiceren onderzoekers van Wageningen University & Research, die het effect bekeken van een virus dat in een sluipwesp leeft, in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Bescherming en verraad

Wageningen University & Research (WUR) doet onderzoek naar sluipwespen, omdat sluipwespen kunnen helpen bij het duurzamer maken van de landbouw. De sluipwespen leggen eitjes in bijvoorbeeld rupsen van het koolvretende koolwitje. Die rupsen worden door de larven van de sluipwesp opgegeten, een duurzaam alternatief voor chemische gewasbescherming.

Foto: ANP
Foto: ANP

Tot verbazing van de Wageningse onderzoekers blijkt het effect van virussen zowel positief als negatief. Bescherming is er tegen het afweersysteem van de rups en de bescherming van koolplanten tegen rupsenvraat. Maar de virussen verraden sluipwespen ook aan hun vijanden. Het rupsenspeeksel van virus-geïnfecteerde rupsen leidt namelijk tot een veranderde geur van de plant. Die geuren worden op hun beurt weer door de vijand van de sluipwesp gebruikt om de sluipwesplarven in de rups te vinden.

“De virussen zijn belangrijk voor de sluipwespen: ze maken het mogelijk dat de sluipwespen zich überhaupt kunnen ontwikkelen in de rupsen”, stelt WUR. “Dat een deel van de sluipwespen daarbij ten prooi valt aan de vijanden van de sluipwespen, is de prijs die de sluipwespen betalen. Ook bij insecten heeft elk voordeel zijn nadeel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.