Akkerbouw

Nieuws

Delphy: boer wordt dit voorjaar op de proef gesteld

Forse buien afgewisseld met droogte zorgt voor opkomstproblemen. Waar moet je als teler op letten?

De boer wordt dit voorjaar flink op de proef gesteld. Dat constateert onderzoeks- en adviesbureau Delphy op basis van de vaak lastige omstandigheden dit seizoen. De forse buien, afgewisseld met perioden van droogte, leiden in veel gewassen tot opkomstproblemen door korstvorming. Maar ook rot in aardappelen komt voor.

In veel gewassen betekent dit een onregelmatige opkomst en dus stand. Soms pleksgewijs, soms op een heel perceel. “Ook op de bodem is een grote aanslag gepleegd. Veel aangeregende percelen zijn zo hard als beton.”

5 tips voor de opkomst van een gezond gewas

Dat leidt tot een aantal adviezen in de nieuwsbrief van Delphy:

  • Wacht met onkruidbestrijding niet tot de laatste plant. Het is immers niet bekend wat plantjes gaan doen die nog boven moeten komen, terwijl onkruidbestrijding in een later stadium steeds meer schade aanricht.
  • Bij droogte contactherbiciden tijdig in lage doseringen toepassen.
  • Differentieer: bij deels overgezaaide of -gepote percelen de delen die verder in ontwikkeling zijn, apart spuiten. Maak zoveel mogelijk gebruik van gps.
  • Schoffel eventueel dichtgeslagen grond los, mits de planten dat aankunnen. Dit geldt niet als de grond is gescheurd en daaronder losse grond zit.
  • Houd bij dit warme weer rekening met de felle werking van middelen als Safari en Titus; spuit op een zonnige dag altijd ’s avonds.

Of registreer je om te kunnen reageren.