Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Koper langer toegestaan als bestrijdingsmiddel

De Europese toelating van koperverbindingen is door Scopaff, de permanente commissie voor landbouw, met 7 jaar verlengd tot eind 2025

Het is volgens de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) echter een stof is die ‘zorgwekkend is voor de volksgezondheid of het milieu’. Dat meldt Vilt.be. Vanwege zijn giftigheid zou het gebruik van koper als gewasbeschermer binnen de EU oorspronkelijk op 31 januari 2019 vervallen.

Geen alternatieve oplossingen voor biologische boeren

Hoewel de Efsa de toxiciteit van koper bevestigt, blijft het gebruik ervan toegelaten in de EU. “De mogelijke opeenhoping van koper, een niet-afbreekbaar zwaar metaal, in de bodem kan risico’s opleveren voor landarbeiders, vogels, zoogdieren en bodemorganismen, als ook voor het milieu in ruimere zin”, aldus de Efsa. Momenteel zijn er echter geen alternatieve oplossingen beschikbaar voor biologische boeren die fungiciden gebruiken voor de productie van aardappelen, druiven, tomaten en appels.

Overgangsperiode

Europese boeren zijn al begonnen oplossingen te zoeken om hun kopergebruik te verminderen en alternatieven te vinden en willen daarom een overgangsperiode. Tussen nu en eind 2025 is het toegestaan per hectare maximaal 28 kilo koper te gebruiken. Dit komt overeen met een jaarlijkse hoeveelheid van 4 kilo per hectare.

Ophoping in de grond

Veelvuldig gebruik van koper kan leiden tot ophoping in de grond. In Frankrijk zijn al diverse biologische wijnboeren teruggeschakeld op gangbaar, omdat door het veelvuldige kopergebruik het bodemleven in hun wijngaarden finaal verdween.

In Nederland is koper sinds 2000 verboden

In Nederland is vanwege zijn toxiciteit koper als bestrijdingsmiddel verboden sinds 2000. Het mag echter wel in lage doseringen als bladmeststof worden toegepast. Ondanks dit verbod worden in natte jaren in Nederland vatbare bio-aardappelen nog steeds met hoge doseringen koper tegen phytophthora bespoten, onder het mom van een bladbemesting.

Laatste reacties

 • mtseshuis

  O, dan hoeft glyfosaat ook niet in de ban... gelukkig maar weer... Misschien kunnen we daar ook een bladmeststof van maken..

 • Jan-Zonderland

  "We kunnen koper, ondanks het feit dat het erg giftig is voor veel organismen, niet verbieden omdat de biologische sector niet zonder kan"
  Hoe krom wil je het hebben ?
  Nou ja, zoals de Nederlandse bioboeren met koper omgaan is eigenlijk nog krommer.

 • Buitenkamp

  Daar gaan we weer met afgeven op de ca 3% bioboeren die Nederland heeft. Blijkbaar een geliefde bezigheid van Boerderij redacteuren en hun reaguurders.
  Houd je eens bij de feiten. Zowel bij gangbare als biologische teelten wordt koper als sporenmeststof gebruikt, waar bodem en/of bladanalyses aangeven dat er sprake is van een tekort. Ophoping van koper in het milieu - dus meer aanvoeren dan er afgevoerd wordt met het gewas - is slecht. Ieder levend organisme heeft een klein beetje koper nodig voor de stofwisseling. Etiket AH smoothie met mango: koper 0,12 mg, 12 procent van de dagelijkse inname.

 • pinkeltje

  Lijkt me dat er niks anders dan feiten worden genoemd toch? Efsa is geen onderdeel van Boerderij voor zover ik weet?

 • Arnold 47

  Om als voedsel gezond genoemd te mogen worden zullen er voldoende voedingstoffen aanwezig moeten zijn. Er naast voedingstoffen ook voldoende vitaminen zijnde antioxidanten. Maar over Biostimulanten in het voedsel hoor ik nog niemand en die zijn juist nodig om ons maag-darm stelsel goed te laten functioneren. Om dat als voedselproducent voor elkaar te krijgen moet hij/zij veel dingen doen en andere dingen laten. Als je die kennis in huis hebt weet je dat biodiversiteit in de bodem (bodemleven) op orde moet zijn. In de huidige gangbare landbouw en zeker in de biolandbouw is die niet op orde. Als men dan ook nog over kopergebruik durft te spreken hebben de bioboeren nog een enorme kennisachterstand. Of mag je de burger bedon.... vanuit economisch gewin? Denk erom de zonde komt voor de val. Over dat afgeven op, snap je nu wat het punt is?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.