Akkerbouw

Nieuws

Nieuwe actieve stof tegen phytopthora in aardappelen

Middelenfabrikant DuPont heeft een nieuwe actieve stof tegen phytophthora ontwikkeld. Dat meldt de fabrikant op een aardappelsymposium ter gelegenheid van Potato Europe, dat donderdag 14 september in Emmeloord wordt gehouden.

De nieuwe actieve stof is oxathiapiprolin en gaat Zorvec heten. De laatste keer dat een nieuwe actieve stof in aardappelen werd geïntroduceerd, is alweer zes jaar geleden, namelijk de amisulbrom in het fungicide Canvas.

Preventief en curatief middel

Volgens het phytophthoranetwerk Euroblight is het nieuwe middel zowel preventief als curatief erg sterk en zeer snel regenvast. Euroblight heeft het middel al onderzocht, omdat het al een toelating heeft in Ierland. In Nederland wordt de toelating begin 2018 verwacht.

DuPont adviseert drie opeenvolgende bespuitingen, of tweemaal een blok van twee bespuitingen. Vanwege zijn preventieve werking volstaat onder normale omstandigheden een spuitinterval van 10 dagen waar concurrerende middelen als Revus en Infinito een zevendaags interval aanhouden. Uit een doorspuitproef uitgevoerd door Wageningen Plant Research in Lelystad blijkt dat Bintjes die om de tien dagen met Zorvec zijn gespoten, iets minder aangetast zijn dan de Bintjes die wekelijks met Infinito of Revus zijn doorgespoten.

Proefveld in Lelystad. De Zorvec Enicade plus Gauchinko is de Zorvec solo, aangevuld met amisulbrom. - Foto: DuPont
Proefveld in Lelystad. De Zorvec Enicade plus Gauchinko is de Zorvec solo, aangevuld met amisulbrom. - Foto: DuPont

Omdat Zorvec door zijn systemische werking vooral sterk is tijdens de snelle loofgroeifase, positioneert DuPont Zorvec aan het eind van het beginblok en het begin van het middenblok. Zo probeert het marktaandeel af te snoepen van Revus aan het begin en Infinito en Canvas in het middenblok.

Resistentiegevoelig

Zorvec blijkt resistentiegevoelig. DuPont voegt daarom een mengpartner toe, om te voorkomen dat phytophthoraresistentie tegen het middel kan worden opgebouwd. Uit onderzoek bleek dat drie actieve stoffen een even lange preventieve bescherming kunnen bieden als oxathiapiprolin, namelijk:

  • amisulbrom (uit de Canvas)
  • benthiovalicarb (uit de Valbon)
  • en de famoxadone (uit de Tanos).

In Nederland gaat DuPont een duopak vermarkten met Zorvec met mixpartner Gauchinko (amisulbrom). DuPont werkt aan een kant-en-klaar product.

Maak kans op € 5.000 aan prijzen!

Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers stimuleert boeren om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen, onder andere door tweemaal per jaar winnende innovaties financieel te ondersteunen, zodat deze verder kunnen worden ontwikkeld. Heeft u ook wel eens zo’n goed idee? Meld uw innovatie dan hier aan!

Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers stimuleert boeren als veehouder Brookhuis om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen, onder andere door tweemaal per jaar winnende innovaties financieel te ondersteunen, zodat deze verder kunnen worden ontwikkeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.