Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

CLM: helft neonics kan worden vervangen

Voor de helft van de neonicotinoïden die in Europa gebruikt worden, bestaan alternatieven die weinig tot geen nadelige gevolgen hebben voor het milieu.

Dat meldt adviesbureau CLM op basis van eigen onderzoek. Onderzocht zijn tien teelten in vier landen waaronder Nederland. De alternatieven bestaan uit ofwel niet-chemische methoden ofwel andere middelen, met een lagere milieu-impact.

In bijvoorbeeld de aardappelteelt worden de neonics gebruikt tegen luis en coloradokever. Volgens de onderzoekers zijn hier voldoende chemische en niet-chemische alternatieven voor; tenminste in zetmeel- en consumptieaardappelen. In pootgoed is het lastiger, vanwege virusoverdracht door luis.

Niet alle vervangers beter

Niet elke vervanging van neonics is een verbetering, aldus de onderzoekers. Bietenzaad met een coating van neonics vervangen door een gewasbespuiting met andere chemische middelen heeft geen zin, want dan moet per saldo meer gespoten worden. Iets soortgelijks geldt voor een derde van het gebruik van de neonics. Voor een zesde van de gebruiksdoelen bestaat er geen alternatief.

Er zijn forse verschillen in gebruikte hoeveelheden. Nederland heeft een hoog gebruik per hectare, Duitsland een hoog totaalverbruik. Dit laatste houdt verband met bestrijding van kleine koolvlieg in koolzaad. Britse boeren grijpen veel minder naar neonicotinoïden, die hebben daar geen last van.

Effecten van verbod op neonicotinoïden

Een verbod op de neonics zal vooral telers van appel, mais, bieten en koolzaad treffen. Fruittelers kunnen wel de helft van hun inkomen verliezen. Telers van suikerbieten zouden ruim € 450 per hectare extra kosten of verliezen hebben als gevolg van 7% opbrengstderving.

Onderzocht zijn de vijf neonicotinoïden met een toelating in de EU (imidacloprid, clothianidine, thiamethoxam, thiacloprid en acetamiprid) en het systemische insecticide fipronil.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Quote: "Volgens de onderzoekers zijn hier voldoende chemische en niet-chemische alternatieven voor; tenminste in zetmeel- en consumptieaardappelen. In pootgoed is het lastiger, vanwege virusoverdracht door luis." Vraag: Hoe zit het dan in regio's waar pootgoedteelt en cons/zetmeel naast elkaar plaats vinden?

Of registreer je om te kunnen reageren.