Akkerbouw

Nieuws laatste update:30 jun 2017

Phytophthorastam EU-37 minder gevoelig voor fluazinam

Alle onderzochte isolaten van de oprukkende phytophthorastam EU-37 (donkergroen 37) zijn verminderd gevoelig voor de actieve stof fluazinam. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.

Fluazinam is een ingrediënt van de phytophthorafungiciden Shirlan Gold, Banjo Forte en Kunshi.

Dat de nieuwe stam verminderd gevoelig blijkt voor fluazinam, is een sterke aanwijzing dat het oprukken van EU-37 mogelijk niet alleen wordt veroorzaakt door een algemene bredere ‘fitness van de stam’, maar ook door een selectievoordeel in de situaties waarin fluazinam wordt gebruikt. Met ‘fitness van de stam’ wordt bedoeld: een stam die steeds sterker wordt, of die zich goed handhaaft.

Déjà vu

Het lijkt een déjà vu. Zo’n zeven jaar geleden groeide de phytophthorastam EU-33 (Green 33), die ook ongevoelig was voor fluazinam, uit tot grote proporties door het veelvuldig gebruik destijds van Shirlan. Nadat telers andere middelen gingen gebruiken, verdween de stam weer. Recent nam het gebruik van fluazinambevattende middelen weer toe, omdat is gebleken dat fluazinam ook een goede nevenwerking heeft tegen de schimmelziekte sclerotinia.

EU-37 rukt op

Het Europees monitoringsprogramma van netwerk EuroBlight volgt de phytophthorastammen in Europa. EU-37 werd in 2013 voor het eerst gevonden in de Noordoostpolder en werd ook in 2014 en 2015 in geringe aantallen gevonden in Europa. De stam kreeg de naam EU-37 en staat ook wel bekend als Donkergroen 37. In het phytophthorajaar 2016 heeft EU-37 zich sterk uitgebreid, tot 5,5% van de Europese phytophthorapopulatie.

Naast in Nederland werd EU-37 gevonden in Duitsland, België, Noord-Frankrijk en Engeland. Tot nog toe werd aangenomen dat deze stam zich kon uitbreiden door zijn goede fitness. Nu zijn er sterke aanwijzingen gevonden dat naast de goede fitness ook zijn ongevoeligheid voor fluazinam heeft bijgedragen aan de toename van deze stam.

Spuitadvies

Om problemen met een tegenvallende werking van fluazinambevattende producten te voorkomen, is het volgens Wageningen Universiteit zaak zich te houden aan een aantal resistentiemanagementadviezen. Verminder de selectiedruk voor minder gevoelige isolaten door het aantal bespuitingen met fluazinambevattende producten te beperken en wissel af met andere werkzame stoffen. Ook het gebruik van producten met fluazinam gecombineerd met een andere werkzame stof vermindert de selectiedruk.

Het opvolgen van de resistentiemanagementadviezen kan naast het voorkomen van problemen door tegenvallende werking, ook de opmars van EU-37 (Donkergroen 37) tegengaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.