Spuiten van aardappelen tegen phytophthora. Om de aardappelen tegen resistente Phytophthora-stammen te beschermen moeten telers afstappen van het oude blokkenschema. Door middelen te combineren en af te wisselen krijgen resistente stammen minder kansen. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Kleurenschema helpt bij de keus phytophthoramiddelen

De Taskforce Phytophthora van BO Akkerbouw heeft als hulpmiddel bij de phytophthora-bestrijding een kleurenschema opgesteld. Daarin zijn middelen ingedeeld op basis van hun werkingsmechanisme.

Afgelopen seizoen ontwikkelden phytophthora-stammen resistenties tegen twee groepen actieve stoffen. Het is daarom noodzakelijk om middelen met verschillende actieve stoffen te combineren en waar mogelijk af te wisselen. Door dit zogenoemde alterneren blijft phytophthora beheersbaar. Dat bleek afgelopen jaar in diverse proeven en in de praktijk in Denemarken.

Het kleurenschema biedt handvatten om tot een juiste middelenkeuze te komen. Met dit schema kunnen telers en loonwerkers toetsen of zij middelen goed afwisselen. En ze kunnen hiermee het geadviseerde schema van hun adviseur en leverancier toetsen.

Samenwerking WUR en FRAG NL

Het kleurenschema is opgesteld in nauwe samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) en FRAG NL, de Nederlandse afdeling van het internationale Fungicide Resistance Action Committee (FRAC). Met het alterneren neemt de aardappelsector afscheid van het ‘blokkenschema’ voor het toepassen van middelen.

Voor teeltseizoen 2024 is het cruciaal om phytophthora met een geïntegreerde aanpak de baas te blijven. Nu is het moment voor het treffen van een aantal beheersmaatregelen. Denk aan afvalhopen afdekken en opslag bestrijden, maar ook aan controle in het perceel direct bij opkomst.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin