Akkerbouw

Nieuws

Lichtpuntjes voor uienprijs

Het aanbod van plantuien wordt kleiner en door de natte weersomstandigheden is van een vroeg voorjaar geen sprake. Die aspecten kunnen zorgen voor een positieve prijsontwikkeling in de uien.

Het areaal tweedejaars plantuien is 15 tot 20% kleiner dan vorig jaar, schat Siem Beers van plantuienbedrijf Broer. “De oogst van de eerstejaars viel tegen”, legt Beers uit. “Daardoor is er minder uitgangsmateriaal beschikbaar en is de aankoopprijs hoger. Sommige telers kiezen daarom voor vroege zaaiuien of een ander gewas, zoals suikerbieten.”

Daarnaast is een heel vroeg voorjaar door het natte weer uitgesloten, stelt Leon van Meir van uienbedrijf Van Meir Uien in Steenbergen. “Het is nu zo nat dat het wel tien droge dagen duurt voor je aan de slag kunt op het land. Het lijkt er niet op dat het zo lang droog blijft. Voor je het weet zit je in de tweede helft van april. Dan is er al sprake van een laat voorjaar voor de producten die dan de grond nog inmoeten.”

Prijsopdrijvend effect

Dat kan een prijsopdrijvend effect hebben, weet Van Meir. “Een laat voorjaar kan stemming geven: prijsvorming is psychologie.”

Last van het kleinere aanbod eerstejaars plantgoed heeft Van Meir niet. “Wij sluiten meerjarige contracten af met zowel leveranciers van plantgoed als telers. Dat geeft rust en zekerheid van productie.”

Broer is uitverkocht. Maar de hogere prijs maakt de lagere omzet niet goed. Beers: “Het is een minder jaar voor ons.”

Het plantwerk is halverwege, denkt Beers. “Zo’n drie weken geleden is veel gedaan en toen kwam de regen. Nu is er voorjaarsweer voorspeld, dus ik denk dat het snel weer losgaat op het land. Zo mogelijk volgende week al.”

Productiebeperking in plantuien gunstig

Voor de uienprijsvorming is de productiebeperking in plantuien gunstig. Niet alleen het aanbod van de tweedejaars plantuien die nu de grond in gaan is straks kleiner, van winterplantuien is vanwege de marktomstandigheden ook al minder verbouwd. Beers: “Dat is positief voor zowel de oude oogst als straks voor de vroege zaaiuien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.