Een blik gecondenseerde melk voor de wereldmarkt van FrieslandCampina in Leeuwarden. - Foto: Ronald Pasveer AkkerbouwNieuws

De suiker wordt duur verkocht

De dalende trend van grondstofprijzen de afgelopen maanden op de wereldmarkt zet door. In januari stond de FAO Food Price Index op 131.2 punten. Die is nu verder gedaald naar 129.8 punten. De prijzen liggen nu 18,7% lager dan op het hoogtepunt in maart 2022.

Uitzondering zijn de suikerprijzen. Die bereikten in februari het hoogste niveau sinds 2017. De suikerprijzen stegen sinds januari met bijna 7%. Dat blijkt uit de FAO Food Price Index.

Weinig vraag naar plantaardige oliën

De prijzen van plantaardige oliën daalden in februari met meer dan 3%. De neerwaartse trend is, op een kleine opleving in november na, al enkele maanden bezig. Oorzaak: de lage wereldprijzen voor palm-, soja-, zonnebloem- en raapzaadolie. De palmolieprijzen dalen voor een derde maand op rij door een verminderde importvraag. Dit probleem geldt voor alle plantaardige oliën. Er is voldoende aanbod, maar belangrijke importerende landen kopen minder in.

Suikerprijzen op hoogste niveau in zes jaar

Suiker wordt in februari duur verkocht. Sinds januari stegen de prijzen met bijna 7% en daarmee is de recordindex van februari 2017 verbroken. De stijgende prijzen zijn een gevolg van de bijgestelde prognose voor de suikerproductie in India. Er is een sterke wereldwijde vraag naar suiker en samen met het nieuws over India joeg dat volgens de FAO de prijzen aan. Positieve geluiden over de oogst in Thailand en Brazilië zorgden ervoor dat de prijzen niet nog hoger werden.

Weinig verandering in graanprijzen

De wereldprijzen voor granen blijven onveranderd (-0,1%). De prijzen liggen 1,4% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen van tarwe, maïs en sorgo veranderden marginaal. De prijs van rijst daalde met 1%, doordat de handelsactiviteiten van de grootste Aziatische exporteurs verminderden. Ook de verslechterde positie van lokale munteenheden tegenover de dollar zorgde ervoor dat de prijzen voor rijst daalden.

Prijzen zuivelproducten dalen

De zuivelprijzen daalden met bijna 3% in februari. Alle zuivelproducten daalden in prijs, met name boter en marge melkpoeder. Er is nog steeds een verminderde mondiale vraag. Hoewel er meer werd ingekocht door Noord-Azië. Zet dat tegenover een sterk aanbod en de dalende prijzen zijn verklaard.

Pluimveevleesprijzen dalen al acht maanden

De vleesprijzen bleven onveranderd. Voor de achtste achtereenvolgende maand daalden de prijzen voor pluimveevlees. Dit wijst op een overvloedig aanbod en een verminderde importvraag. De prijzen voor varkensvlees stegen daarentegen wel, versterkt door bezorgdheid over de beschikbaarheid van slachtrijpe varkens en een grotere vraag vanuit Europa. De prijzen voor rundvlees bleven stabiel.

Beheer
WP Admin