Akkerbouw

Nieuws

VTA: 5% minder uien op voorraad

De uienvoorraad is nog steeds kleiner dan in het vorige seizoen, meldt de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

In absolute tonnen ligt 5% minder voorraad uien bij de VTA-leden in de schuur dan een jaar geleden. Dat valt op te maken uit een inventarisatie VTA.

De VTA heeft de tweede voorraadinventarisatie van seizoen 2016-’17 in de eerste week van februari onder haar leden uitgevoerd. In de eerste inventarisatie, gedaan in december 2016, was de voorraad in tonnen 5,5% kleiner dan het vorige seizoen.

De uienvoorraad lag begin februari 8% onder het 5-jarig gemiddelde (in absolute tonnen).

Afzet uien in de pas met vorig jaar

De afzet loopt in de pas met vorig jaar; uit de voorraadinventarisatie blijkt dat zo’n 51% van de totale uienopbrengst in bewaring ligt, dat was vorig seizoen zo’n 52% van de uienoogst. Procentueel gezien zijn er 3,5% meer vrije uien dan in dezelfde periode vorig seizoen. Van de totale voorraad uien is driekwart nog vrij te verhandelen (2016: 71,5%).

Vrije uien

“De hoeveelheid voorraad vrije uien is niet verrassend”, zegt Leo de Jonge, lid van de handelscommissie uien van VTA. “Sorteerders spelen de laatste maanden, vanaf eind november, kort op de bal. Dat komt deels omdat het moeilijk in te schatten is waar de afzet naartoe gaat.”

De export heeft dit seizoen prima doorgelopen; het volume ligt tot en met januari 2017 maar iets onder het niveau van vorig jaar. Hier en daar zijn wat kwaliteitsproblemen, maar over het algemeen zijn de tarra’s dit seizoen laag.

Suikerfeest

De Jonge: “Het suikerfeest valt dit jaar eind juni. Wat gunstig is, omdat goede kwaliteit in de schuur ligt en de oude oogst dan kan worden afgezet.”

Rode uien

Er zijn begin februari wat meer rode uien afgezet door de VTA-leden. Van de voorraad rode uien was rond de peildatum, begin februari, 42% verkocht. Van de totale voorraad gele zaaiuien was bijna een kwart verkocht.

In april volgt de laatste uien voorraadinventarisatie van dit seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.