Akkerbouw

Nieuws

Brazilië: importheffingen op diepgevroren aardappelen

Brazilië stelt importheffingen in op diepgevroren aardappelproducten uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

De hoogte van de heffingen en het moment waarop ze gaan gelden, is nog onduidelijk. Dat meldt Hylke Brunt, secretaris van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI). Voor Nederland staat circa € 50 miljoen export op het spel.

De Braziliaanse handelswaakhond CADE vindt dat Nederland en een serie andere landen diepgevroren aardappelproducten tussen juli 2014 en juni 2015 onder de marktprijs heeft verkocht in Brazilië. Daarbij wijst CADE op de veel hogere prijs die exporteurs uit deze landen in het Verenigd Koninkrijk vroegen. In het geval van Nederland was het verschil 41%. Gevreesd wordt dat de importheffing daarom ook in die orde van grootte zal zijn.

De zaak werd aanhangig gemaakt door Bem Brasil. Het bedrijf is goed voor 90% van de Braziliaanse productie van voorgebakken frites. De vraag neemt toe en Bem Brasil voerde de productie de laatste jaren flink op. Op de dag dat het ministerie van Industrie, Handel en Diensten de conclusies van CADE overnam, opende Bem Brasil in deelstaat Minas Gerais een nieuwe fabriek met een jaarlijkse productiecapaciteit van 150.000 ton voorgebakken frites.

‘Bewijsvoering CADE krakkemikkig’

Brunt noemt de timing van de oplevering van de fabriek ‘cynisch’, en vindt de bewijsvoering van CADE krakkemikkig. De lobby richting zowel de Nederlandse als Europese politiek, is om zich te verzetten tegen de Braziliaanse ‘strafheffing’. Het ministerie van buitenlandse zaken zou in elk geval opheldering willen vragen van de Braziliaanse overheid.

In handelsjargon heet het verkopen onder de marktprijs dumping. Het is een praktijk die verboden is voor leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), zoals alle betrokken landen. Als Nederland via de WTO haar gelijk zal proberen te halen, kan het proces jaren duren.

Of registreer je om te kunnen reageren.