Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Brazilië profiteert meest van groeiende vraag naar kip

Brazilië kan rekenen op een verdere toename in de export van pluimveevlees in 2023. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA in een prognose van de wereldwijde vleesmarkt.

USDA verwacht een groei van de wereldwijde pluimveevleesproductie met 1,8% naar bijna 103 miljoen ton. De consumptie neemt volgens deze prognose toe met 1,9% tot net iets boven de 100 miljoen ton wereldwijd. De toenemende vraag naar kip vloeit voort uit het feit dat consumenten vanwege de inflatie vaker goedkoper vlees kopen.

Brazilië profiteert hier het meest van, signaleert USDA. De Braziliaanse pluimveevleessector mag volgend jaar rekenen op een sterk herstel in de binnenlandse vraag (+2,8%) naar kip. Daarnaast kan het land zijn al grote positie op de wereldmarkt van pluimveevlees verder uitbouwen.

Marktleider

Brazilië is met een aandeel van bijna 34% al ruimschoots marktleider op de exportmarkten van pluimveevlees. Daar komt nu bij dat ze ook nog eens de grootste producent worden. De stijgende productie in het land (volgens USDA +3,1% in 2023) brengt ze nu ook voorbij China dat jarenlang de meeste kip produceerde.

USDA denkt dat de Braziliaanse export van pluimveevlees volgend jaar met 4% zal toenemen. Daarmee profiteert Brazilië meer dan anderen van de grotere kansen die de groeiende vraag naar kip biedt. Dat komt omdat de concurrenten in Noord-Amerika en Europa geconfronteerd worden met vogelgriepuitbraken. Daar komt bij dat de productie in de EU heeft te lijden van sterk toenemende energiekosten.

Oekraïne heeft weer andere problemen sinds de inval van de Russen in het land. Daardoor daalt de Oekraïense pluimveevleesexport dit jaar volgens USDA met meer dan 8%. Volgend jaar rekent het Amerikaanse ministerie wel weer op een herstel van 7%.

Beheer
WP Admin