Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Brussel wil meer biomassa in brandstof

De EU-ministers van energie willen de verplichte bijmenging van biobrandstof in Europa verhogen. Dat is een opsteker voor de akkerbouwers.

De bijmengplicht gaat in stapjes omhoog van 10% naar ten minste 14% in 2030. Dat lijkt niet veel, maar in liters benzine en diesel gaat het om een immense hoeveelheid brandstof, gemaakt uit allerlei producten. Daarbij nemen akkerbouwgewassen als energiemais, tarwe, koolzaad en bieten een belangrijke plaats in voor de productie van biodiesel (uit oliehoudende zaden en soja) en ethanol (uit zetmeel- en suikergewassen). Nu zorgt akkerbouw voor een aanzienlijk aandeel van alle biobrandstof (70%), maar andere grondstoffen als frituurvet, houtsnippers, stro en palmolie rukken op, vooral bij biodiesel.

Copa Cogeca: kleine overwinning voor akkerbouwers

De EU-ministers besloten deze week ook dat de akkerbouw evenveel gewassen moet kunnen leveren voor biobrandstoffen als nu het geval is. Aanvankelijk zag het er naar uit dat dit aandeel met bijna de helft zou worden teruggeschroefd. Nu dat niet gebeurt, spreekt beleidsadviseur Dominique Dejonckheere van de Europese organisatie van boeren en coöperaties (Copa Cogeca) van een kleine overwinning voor de akkerbouwers. Terugschroeven zou betekenen dat er een groter overschot kan ontstaan van gewassen als tarwe en bieten, met als gevolg lagere prijzen.

Kritiek van milieuorganisaties en wetenschappers

De nieuwe bijmengplicht is nog geen gelopen koers. Het Europese Parlement en de Europese Commissie moeten nog toestemming geven. Dat wordt nog een hele strijd, want het Europese Parlement en de Commissie zijn gevoelig voor kritiek van milieuorganisaties en wetenschappers. Zij stellen dat het bijmengen, dat vooral bedoeld was als maatregel om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen, juist een averechts effect heeft met meer CO2-uitstoot. Milieuorganisaties en wetenschappers zijn vooral tegen gebruik van palmolie en soja als biobrandstof.

Laatste reacties

 • farmerbn

  'Milieuorganisaties en wetenschappers' als één blok tegen. De wetenschappers verliezen hierdoor hun onafhankelijkheid. Je kunt die wetenschappers daardoor geen onderzoeken meer laten doen naar milieugerelateerde zaken. Ze zijn gekleurd.

 • mtseshuis

  Daar gaat je CO2 reductie, te zot voor woorden, en de veehouderij die alle resten verwerkt heeft het straks weer gedaan! De veehouderij zorgt voor een gesloten kringloop.
  Ik weet nog een hele goeie voor zuiniger omspringen met brandstoffen: minder vliegen (stop Lelystad!) en volop round up toepassen, spaart diesel

 • Peerke1

  Onze dieseltank raakt steeds meer vervuild door algen groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.