Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Suiker Unie Groningen stil door breuk opvoerband

De suikerbietenverwerking van Suiker Unie in Vierverlaten ligt volledig stil als gevolg van grote schade aan de opvoerband van de bieten. Volgens Suiker Unie zal reparatie van de band tot vrijdag of misschien zaterdag duren.

Suiker Unie sluit niet uit dat het scheuren van de bijna 200 meter lange ‘vuile bietenband’ leidt tot verlenging van de suikerbietencampagne. “Hoelang weten we nog niet”, licht Rick Gengler van Suiker Unie toe. “We kunnen wel wat bieten naar Dinteloord sturen. Sowieso staat de aanvoer ook onder invloed van de regen. Telers op de zwaardere klei hoeven zich nu in ieder geval even niet onder moeilijk omstandigheden te rooien om op tijd te kunnen leveren.”

‘Inhalen achterstand lastig’

Maar hoe dan ook zal de stagnatie aan het eind van de campagne merkbaar zijn, zegt Gengler. “Als je normaal gesproken al op volle capaciteit werkt, dan is inhalen van een achterstand lastig.“
Telers en loonwerkers zijn via de buitendienst direct geïnformeerd over de stagnatie in de verwerking.

1 miljoen ton bieten verwerkt

Inmiddels hebben beide fabrieken van Suiker Unie samen al ruim 1 miljoen ton bieten verwerkt. De kwaliteit van de bieten is vorige week nog verder verbeterd. Het suikergehalte steeg naar 16,4%. De tarra daalde heel licht, maar bleef net boven de 10%.

Het wisselende weer geeft een positief effect op de kwaliteit, als het zonnig en droog is. Maar het sombere en natte weer en de relatief hoge nachttemperaturen zijn niet positief voor de kwaliteit. De wortelopbrengst lijkt af te steven op een opbrengst die dicht bij 90 ton netto per hectare ligt.

Eén reactie

  • jan hospers

    Hoor nu dat de leverancier 10j garantie gaf op de band. Er was gerekend dat ze hem deze zomer moesten vervangen. Is niet gebeurd. Wie moet de schade dragen. Je weet het al. Stel dat dat ding 500000. Kost. Veel geld. Dit gaat meer kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.