Akkerbouw

Nieuws

PCA: groei consumptieaardappelen valt bijna stil

De nagroei van Fontane en Bintje in België is in de afgelopen weken bijna stilgevallen. De afrijping is in volle gang en verder ingezet dan normaal begin september het geval is. Daardoor zijn de hectareopbrengsten beperkt gestegen, vergeleken met de vorige meting.

Dat blijkt uit proefrooiingen in week 36 van de Belgische aardappelinstituten PCA en Fiwap. Op 5 en 6 september kwam de opbrengst van Fontane op 45 ton per hectare uit, 35 millimeter opwaarts met uitval. Vergeleken met de meting op 22 augustus is er ‘slechts’ 200 kilo per dag per hectare bijgegroeid. Het 8-jarig gemiddelde voor Fontane kwam uit op gemiddeld 53 ton per hectare.

Latere plantdatum en vroege afrijping

Een latere plantdatum in combinatie met vroege afrijping zorgt dit seizoen voor minder groeidagen. De aangroei is minder dan 60 kilo per hectare per dag, gemeten vanaf 22 augustus. En dat vertaalt zich terug in lagere opbrengsten. Bintje komt tijdens de proefrooiing uit op ongeveer 40 ton per hectare. Dat is 4 ton per hectare lager dan het 10-jarig gemiddelde van Bintje na evenveel groeidagen (128 groeidagen). PCA verwacht een eindopbrengst van Bintje rond 48 ton per hectare.

Relatief hoog onderwatergewicht

Het onderwatergewicht ligt dit jaar relatief hoog met een gemiddelde van 406 gram per 5 kilo voor Bintje. Fontane komt uit op een gemiddeld onderwatergewicht van 444 gram per 5 kilo. Fontane heeft flink last van groeischeuren. Op ruim een derde van de percelen Fontane is het percentage kloven tussen 21% tot 54%. De groeischeuren zijn wisselend oppervlakkig tot knollen met meerdere diepe kloven.

Of registreer je om te kunnen reageren.