Akkerbouw

Nieuws 2124 x bekeken

Opbrengst Fontane laagst sinds jaren

De opbrengst van Fontane is in jaren niet zo laag geweest. De uiteindelijke bruto-opbrengst 40 millimeter opwaarts in week 38 komt uit op 58 ton per hectare. Dat is 2 ton minder dan het langjarig minimum en 12 ton minder dan het langjarig gemiddelde.

Dat blijkt uit de meest recente en voor die seizoen tevens laatste proefrooiing van Aviko Potato. "Je mag gerust spreken van een tegenvallende opbrengst", aldus Willem van Tilburg, manager inkoop en verkoop aardappelen bij Aviko Potato. In tegenstelling tot vorig jaar heeft nagenoeg geen nagroei plaats gevonden. Het hete weer zorgde ervoor dat de laatste weken er verhoudingsgewijs weinig kilo’s bij groeiden en er vroeg de brui aan gaven. Fontane is dit jaar niet de kiloknaller die het in potentie in zich heeft.

Minder kwaliteit

Gemiddeld genomen is de kwaliteit van Fontane niet zoals in andere jaren. Het ras kampt dit seizoen met bovengemiddeld veel groen en groeischeuren. De percelen met de hoogste opbrengst hebben meer dan 2 keer zo’n hoge opbrengst als percelen met een lage opbrengst. Dergelijke percelen zijn vooral te vinden in het Zuidoosten, dat van de zomer is getroffen door waterschade.

Qua sortering is Fontane ook nog nooit zo fijn geweest als dit jaar. Het percentage 50 millimeter opwaarts bedraagt dit jaar 68%. Het langjarig minimum ligt op 70% en het langjarig gemiddelde op 80%.

Hoog onderwatergewicht

Het onderwatergewicht is met gemiddeld 410 gram hoog dit jaar, in lijn met het meerjarig maximum. Door de hoge onderwatergewicht is het ras gevoelig voor stootblauw. Behoedzaam rooien is dus het devies, adviseert Van Tilburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.